Här får du tips om ett smart nyårslöfte!

30 december, 2018

Som köttproducent ska jag ge dig ett tips om nyårslöfte. Sluta stödja en industri som redan dödar 100 000-tals människor i Europa varje år. Säg nu efter mig- Jag lovar att sluta stödja överdriven antibiotikaanvändning!

Antibiotika används vid djurproduktion. Vad är då problemet med antibiotikan. Jo, det antibiotika gör är att döda de känsliga bakterieindividerna och då uppförökas bara resistenta. Överdriven användning leder till att vi fortare får fler mutationer av resistenta bakterier. Det är riktigt dåligt.

Du kommer kunna dö av en liten bacill på samma sätt som människor dog för hundra år sedan. När inte antibiotikan fungerar är det som att ta ett steg tillbaka till tiden då organtransplantationer, cancerkemoterapi, intensivvård och andra medicinska procedurer inte längre är möjliga.

Varje gång du stödjer överdriven användning av antibiotika riskerar du andras och eget liv. Det gäller konsument som köper utländskt kött men det gäller även politiker och tjänstemän som fattar beslut vilket gör att svenska lantbruk stänger ner. Du har ett ansvar.

Genom att stödja svenska lantbruk slutar du att stödja system som kommer att kosta mänskligt lidande, kanske någon du känner inte kan transplantera ett organ och lämnar dig i förtid. Redan i dag dör 100 000-tals personer direkt och indirekt inom EU på grund av resistenta bakterier och vi har bra oss själva att skylla.

Svenskt kött är vinnare i klassen, titta gärna på länken från SVA: Antibiotika i rent tillväxtökande syfte förbjöds i Sverige 1986 och inom EU 2006. Men i nästan hela Europa gruppmedicinerar man fortfarande sina djur. Under 2013 var totalt 92 procent av all antibiotika för djur läkemedel för medicinering av djurgrupper via foder eller vatten. I Sverige är motsvarande siffra endast 11 procent. Vi medicinerar individer.

Ge dig ett klokt nyårslöfte, fråga efter svenskt kött.

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!
Twitter.com/axdorff
axdorff@yahoo.com
I natt så blåste täcket av mig!
Vi firar julen hemma, vad är hemma?