När SVT väl kommer till landet så förhindrar de bränder!

25 maj, 2019

Kommer ni ihåg när det brann här för drygt en vecka sen och en drönare gjorde så att inte helikoptern kunde hjälpa till att släcka branden? Jag gjorde en polisanmälan och den visar nu att det var SVT Nyheter Örebro som ägnar sig åt ”blåljustrakasering”.

 

Även om jag själv inte fått någon rapport från polisen än så verkar polisutredningen gällande drönaren som störde gjort att polisen undersökt saken. När jag polisanmälde händelsen så misstänkte jag att det var Närkes Allehanda (NA) som var boven. De hade bilder från en drönare över brandområdet på sin hemsida. Nu verkar polisen haft en utredning och osannolikt nog så var det två drönare i luften. Det visade sig att det var SVT Nyheter Örebro som försvårade släckningsarbetet och inte NAs dito, förlåt NA för eventuella besvär.

 

Räddningsledaren

– Det här påverkade händelsen genom att helikoptrarna inte kunde lyfta. Oftast är det väldigt tidskritiskt och man behöver resurserna snabbt, säger räddningsledare Mattias Ermanbrix till Sveriges Radio Örebro.

När man hör räddningsledaren på Sveriges radio Örebro så inser man hur allvarligt de ser på drönarens överflygning. Den begärda helikoptern kunde inte utföra sitt arbete i ett mycket kritiskt läge. Vi som i röken tillsammans med brandmännen försökte begränsa brandens framfart är tacksamma för att deras unkna tilltag nu når allmänheten.

SVT och landsbygden

Inte nog med att statliga SVT lägger lejonparten av de pengar som de tar av oss skattebetalare på att främst rapportera från den stora staden och inte från landsbygderna. När de väl besöker oss på landet ägnar de sig åt att försvåra släckningen av bränder. Man häpnar.

Jag tittade på SVT Örebros egna hemsida men hittar inget där om händelsen. Ett litet förlåt för att vårt handlande riskerade en storbrand och hoppas att ni inte på grund av oss har förstört era lungor. I ställer hittar jag en nyhet om att de omorganiserar och att sändningarna flyttar från Örebro till Karlstad. Först blev jag sur men om det kommer brinna igen kanske det är lika bra…

 

Linda Hermansson som är ansvarig utgivare på SVT Nyheter Örebro berättar för Radio Örebro menar att de hade fått besked från SOS Alarm att inga helikoptrar var på ingång och att de var fritt fram. Jag är ytterst tveksam till om det är SOS ansvar att meddela statsmedia om de får flyga med drönare över brandområdet eller inte. Jag är också tveksam till om inte samtalet till SOS ska ses som en ”busringning” som upptar larmoperatörens dyrbara tid och således olagligt i sig.

 

Det verkar råda en viss förvirring kring hur man ska bete sig med drönare. Lokal polisen har lovat att återkomma till mig, jag håller linjen öppen.

Jag heter Rickard Axdorff, tack!

 

En viktig kulturhistorisk gärning
Hylla kalhygget på biologiska mångfaldens dag!