En viktig kulturhistorisk gärning

27 maj, 2019

På lediga stunder kan man välja att göra olika saker. Jag har den senaste tiden, mellan granplantor och lamm, ägnat mig åt kultur genom att samla in pengar till en viktig kulturhistoriskt projekt.

Jag har samlat in pengar för att göra boken Överstens snapsvisor till en ljudbok som ska bli tillgänglig för alla. Denna mycket viktiga bok, författad av överste Einar Lyth, är en smakfull blandning av svensk militär- och kulturhistoria blandat med texten till såväl gamla anrika snapsvisor som nymodiga dito. Ljudboken möjliggör nu att vi får texten uppläst och sångerna besjungna.

Vi behövde 35 000 kronor för att täcka våra kostnader och det har vi nu fixat. Stort tack till de 17 personer som skänkt allt från små till mycket stora belopp. Ni godhjärtade personer förtjänar en extra applåd.  

Saften från en planka, 100 års jubileum

Visste du att för exakt 100 år sedan tilläts försäljning för första gången av sprit baserad på cellulosa från skogen. Nödåret 1918 var det nämligen så illa ställt att varken säd eller potatis räckte till både fast och flytande. Samtidigt var importen stoppad. Riksdagen saknande då ingalunda handlingskraft och provbränning av cellulosasprit för humandryck startades upp. Vid 1919 års försök på män och kaniner fann man visserligen att kaninerna dog men att männen överlevde åtta månaders häftigt cellulosasupande. Med lågt pris och stiliga namn på cellulosa-drycken kunde således ett folk skyddats från torka.

Jag hoppas att vi är klara innan sommaren men kan inget lova. Till kräftan ska avsjungas med snaps kanske är rimligare.

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!

 

 

 

 

 

Våtmarksskötsel, kvigor på ingång
När SVT väl kommer till landet så förhindrar de bränder!