EON attackerar mitt lantbruk

Jag har ett markägaravtal liggandes om ersättning för markintrång från EON. De erbjuder mig en mindre summa pengar för att få gräva på min mark. Jag kunde tidigare stå ut med att de betalar uselt för intrånget eftersom företaget gör något som ”gynnar” landsbygden. Men nu kör de digitala reklamkampanjer som utpekar mig som miljöbov. De uppmanar människor att inte köpa mina produkter. De har förändrat spelplanen totalt genom att motarbeta min, och mängder med bönders, affärsidé. Det kommer att kosta.

Där sitter jag på mitt lilla kontor och studerar kontraktet som reglerar mitt och EONs förehavanden. De ska gräva på min mark och har sänt mig ett kontrakt vilket ska reglera markintrånget. Trots 50-procentiga höjningar av elnätsavgifterna de senaste åren och miljardvinster så betalas det uselt till markägarna tänker jag. Då och där, som av en slump, läser jag DN på nätet. I ansiktet på mig dyker en klimatkampanj från EON upp som enligt mig rakt ut attackerar min verksamhet och alla andra köttproducenters verksamhet.

Frostig affärsrelation

Klimatkampanjen går bland annat ut på att alla måste äta mindre kött och gärna flera köttfria dagar i veckan. Om man nu trilskas med att vilja äta kött så föreslår EON att vi äter mer fågel och fisk i stället för det förhatliga nötköttet som hotar jordens existens.  De lägger alltså stora summor i kampanjer på att motverka köttproducenters möjlighet att bo och verka på landet. Deras syn på oss lantbrukare är att vår produktion är något som bör stoppas eller åtminstone begränsas så gått det går. Det kommer bli lite frostigt i vår affärsrelation är jag rädd för nu och troligen kommer fler lantbrukare och bondevänner haka på.  

Jag har kontaktat EON utan vettig återkoppling. Som jag ser det nu har de valt att förändra spelplanen i grunden genom attacken på svenskt lantbruk. När flera andra företag stöttar svenska lantbrukares idoga arbete så väljer EON alltså att gå åt andra hållet. Det får de naturligtvis göra. Men det kommer med konsekvenser att ändra spelplanen och det räcker inte med att skylla på att man rådfrågat den ängsliga storstadsvänsterns mediebyråer om hur man kan tjäna mer pengar.   

 

De har två val nu

Jag lever delvis av vad min gård avkastar och köttproduktion är en del av detta. Eftersom jag nu får problem med att sälja mina produkter behöver jag ta hem det på ”gungorna”. Skador uppkomna på min egendom till följd av ledningägarens agerande behöver reglerars. Och en av mina gungor är olika typer av arrenden och upplåtelser. Så som den med EON.

EON har nu har två val

  1. Ersätta mig för det inkomstbortfall jag anser mig ha. Jag bedömer det till 40 000 kronor per år för all framtid i en engångsersättning.
  2. Gå ut i en rikstäckande kampanj med budskapet ”ät så mycket kött du vill och gärna nötkött från Sveriges alla duktiga köttproducenter.”

Hur andra lantbrukare reagerar och agerar är upp till dem. Jag hoppas dock verkligen att alla lantbrukare funderar över sina kontrakt och att EON återkommer som de lovat. Jag tycker det är skamligt att de först betalar uselt för intrånget och sen bedriver pr-kampanjer som attackerar mitt företag.  

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!