Ut i vår hage där växa blå bär…

Ni har alla sjungit visan om hur vi plockar blommor i hagen. Våra ungdomar sjunger denna vackra folkvisa på sina skolavslutningar. Men vet du vad visan egentligen handlar om, dess mörka hemska tillkomst?

 

Jag kom att tänka på visan när jag lade mig ner i en beteshage för att bara njuta och titta på all den blomsterprakt som omgav mig. Flera av blommorna som omsjungs i visan kunde jag se från min horisontala position strax under blomkronorna.

 

Har du funderat på hur det gick till när växterna i visan valdes ut? Visan är nämligen grovt ekivok och utöver det tämligen omoralisk. I kränkhetssverige skulle det inte förvåna mig om visan förbjuds. Visan är nämligen en instruktion i hur man förför en kvinna med hjälp av växter utan att behöva bli fader på köpet.

 

Det är nämligen som så att de första blommorna och bären som besjungs är uppiggande och ger ett litet glädjerus. Tanken med att lära sig vilka dessa handlar är om att göra kvinnorna lite lättare på foten eller droga ner dem. På slutet så kommer vi till de blommorna som är forsterkastande så att ynglingen slipper undan sitt ansvar. Följer man instruktionen i texten skapar man förutsättnigna för lite älskog i hagen utan att behöva bli fader.

 

Att lära sig saker via sägner eller sånger är någon som går igen på alla kontinenter. Det är inte ovanligt att dessa handlar om att överleva. Jag hoppas att, oavsett den tveksamma innebörden av texten, barn kommer fortsätta sjunga denna vackra sommarvisa.  

 

Vissa säger att visans innebörd skulle vara en myt. Tja, den skrevs ned första gången på Gotland på 1800-talets slut vad man vet. Oavsett vilket, vackra blomsterängar kräver en brukad natur.

Jag heter Rickard Axdorff, tack!