Naturskyddsföreningen säljer Säteri

Bild: skärmdump SMP.

Efter lite lokala småbestyr så läser jag ett antal mail som inkommit innan det är dags att räkna får. Ett handlar om Naturskyddsföreningens (SNF) gård Osaby sätteri. Det är en gåva och nu ska endast byggnader säljas och skogen behållas. Varför? Jo eftersom att deras sätt att bedriva skogsbruk inte ger några pengar över för underhåll av byggnader.

Sug på det lite… Den metod som SNF föreslår att man ska använda leder till att reparation och underhåll omöjliggörs.

 

Uppenbart

I en intervju i Smålandsposten, SMP, säger Naturskyddsföreningens att ”Det är uppenbart för de flesta att om vi ska hålla byggnaderna i skick finns inga pengar över för naturvård!”

Tidigare har SNF enligt reportaget bedrivit konventionellt skogsbruk för att ha råd till normalt underhåll även om stor del av pengarna tydligen hamnat i den egna stridskassan. Man vill nu bedriva den typ av skogsbruk på säteriet som de själva förordar och då kommer de inte ha råd med underhåll av byggnader. Således blir beslutet att sälja husen.

 

Tröttsamt

Tröttsamt nog är det detta gäng som alla är så ivriga att samarbeta med. Nä gott folk, att lyssna till SNF leder oss rakt in i planekonomi och det är inte gulligt. De tömmer landsbygden på lokalbefolkningarnas möjlighet att ens bo kvar på gamla anrika gårdar så som släkter gjort i generationer. Säteriet som ska slaktas för den goda gröna sakens skull har anor sen medeltiden. Snart kan ni ta helg, kampen fortsätter dock.    

Porträtt till Rickard Axdorffs blogg.