Black Friday blev vit

Då var det vitt på gården denna i övrigt svarta rea fredag. Snön har kommit. Detta är dock inte en rolig tid, snarare orolig tid för en skogsbrukare. Det är mycket blött i markerna, snö på träden, och hösten har saknat en sak. Det har inte blåst.

När det är blött i markerna är skogen extra känslig för kraftig vind. Det skulle behövas kyla nu för att jag skulle känna mig lugn. Även om det är vackert ute så kan jag inte njuta. Det har inte blåst denna höst så mycket som det brukar. Och just nu med snö på träden och rötter som står i vatten så är klumpen i magen där.

Shoppa

Det är många som denna Black Friday ägnar sig åt att shoppa på rea. Samtidigt höjs röster för att man ska bojkotta denna rea. Argumenten är bland annat att konsumtion är dåligt. Handlar man på ordinarie tid och ordinarie pris så får man mindre prylar för pengarna och det skulle då vara bra.

Men för många av oss är verkligheten en annan. Vi avvaktar rean eftersom den möjliggör att vi ens kan shoppa. Det handlar inte om att handla mer utan om att kunna handla det man behöver. Sverige är inte så rikt som man lätt tror.