Jordbruksutskottet? – Nej tack!

Så var EU-parlamentsvalet avklarat och alla Europaparlamentariker utsedda.

21 av dem kommer från Sverige.

Och en nog så viktig fråga blir då vilka frågor man ska jobba med och i vilka av de 24 utskotten man ska sitta. Ofta sitter man i flera av dem.

Det här är inget man bestämmer över själv som EP-ledamot utan är föremål för önskemål, allsköns kompromisser och förhandlingar.

Och så hamnar man där man hamnar.

Nu vet ju inte jag hur det gick till när de här utskottsplatserna fördelades, men lite bekymmersamt tycker jag dock ändå att det är att, när listorna nu är klara, så finns det inte en enda svensk EP-ledamot med som ordinarie ledamot i utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Det är inget oväsentligt utskott.

Ibland fattas besluten i Strasbourg i stället för i Bryssel.

Miljöutskottet toppar förstås, med 6 (sex) svenska ordinarie ledamöter. Och, något överraskande, finns det hela 3 (tre) svenska ordinarie ledamöter med i fiskeriutskottet (!)

Men jordbruksutskottet?

Ok, kanske lika bra att de svenska ”mepparna” håller sig borta därifrån. Och där finns dessutom 4 (fyra) suppleanter, varav i alla fall 2 (två), vi kan kalla dem ”Emma och Jessica”, har en förankring i verkligheten och vet vad de pratar om.

Men ändå.

Alla gör förstås sina prioriteringar, och man bestämmer som sagt inte själv.

Som jord-och skogsägare vill jag dock gärna känna mig representerad och kan då tycka att det är lite sorgligt att Europaparlamentets utskott för jordbruk och landsbygdens utveckling helt saknar ordinarie svenska ledamöter.