Det här är (också) Telia!

Du har väl sett den fåniga Telia-reklamen med mannen som ska skjutas ut ur ett kanonrör, sladdlös åker ut från kapseln i rymden, håller på att drunkna i en glaslåda o s v, men ändå är så glad för sin 5G-täckning att han utbrister ”Det här är Telia!”

På Telias hemsida beskrivs det här som ett nytt ”kommunikationskoncept”, där man är stolta över sin ”historik” och ”tar avstamp i vad Telia är, och inte är”.

Jojo, vilket pladder.

Till den stolta historiken hör ju också ursprunget i det gamla Televerket och ansvaret för det gamla markbundna telenätet (som man successivt avvecklat, oavsett om medborgarna haft några alternativ). Inklusive telefonstolparna.

Efter stormen ”Gudrun” för snart 20 år sedan beslutade Vattenfall att bekosta nedgrävning av sina ledningar på en kilometerlång sträcka på väg till en av mina fastigheter. Telia var genast där och fick (trots att man inte ville dela på kostnaden) lägga ner sina luftledningar.

 

Telefonstolparna blev dock kvar. Efter några år tog man bort dem – och slängde dem i vägkanten. Till sist fick jag någon som tog om hand dem.

Men på de sträckor där Vattenfall inte fanns eller behövde gräva ner, så blev de gamla stolparna och luftledningarna kvar.

Jag har de senaste åren några gånger skrivit i den här bloggen om att man nu väl ändå får ta bort sina gamla telefonstolpar.

Något överraskande såg jag för en tid sedan att telefonstolparna faktiskt var borta.

Bra där, tänkte jag!

Ända tills jag såg dem slängda i skogskanten utmed grusvägen på grannfastigheten.

Nu har några månader gått. Kommer de tas om hand? Vad vet jag.

Det här är (också) Telia, tänker jag.