Nej, du hinner inte röja allting själv!

Jag kan ha skrivit någon variant på det här tidigare, men i vart fall som utbo är det här bara att inse – du hinner inte med!

Du må ha en gård som funnits i generationer och nu står du där – utbon som tror sig mäkta med allt – och tycker att nog ska väl jag, om än att jag bor på distans, även kunna klara av röjningen på samma sätt som min far gjorde.

Det är fel och dumt tänkt. Släpp på prestigen.

Jag bara älskar att ge mig ut med röjsågen och röja fram fina granbestånd. Det ger mig ett välbefinnande utan motstycke.

Men jag är otillräcklig. Har inte tid.

Ett av bästa råd jag någonsin fått var från min skogsinköpare/-rådgivare på Sydved kort efter det att min far avlidit. Min far hade, de sista åren, all tid i världen med röjsågen.

Och när jag träffade min Sydveds-rådgivare så berättade jag sturskt om hur många hektar jag skulle röja den kommande sommaren.

  • Det ska du inte alls, sade han bestämt!

Och berättade om överambitiösa utbor som tänkt sig röja 10-15 ha under några sommarveckor, men som när sommaren var slut funnit att de röjt 1,5 ha – och dessutom blivit osams med familjen, som satts åt sidan av den röjningsentusiastiske familjefadern.

Nu tillbringar jag bra mycket mer än några sommarveckor på fastigheterna, men jag tog till mig de där orden.

Röjning är en klok och viktig investering för att bygga nya skogsbestånd.

Det ska vara roligt att röja. Och jag röjer det jag hinner. Men köper resten av tjänsterna.

Så nu har lagt jag ut ett röjningsuppdrag på sådär 10-12 ha som genomförs av tre trevliga och duktiga killar, som jag träffade häromveckan.

Fint blir det!