Då var säsongen igång på riktigt!

Vi kan väl kalla gödningskörningen för lite tjuvstart av säsongen, men när vältningen av höstvetet drar igång då är det igång på riktigt.

Idag drog vi igång med vältningen av höstvetet. I år har vi inget att vårså, allt såddes i höstas. Så vårat vårbruk består egentligen endast av gödningskörning och vältning. Då känns vältning mest som vårbruk av dem två.

I startgropen

Planeringen var egentligen inte att komma igång med vältningen förrns imorgon. Men det fina vädret dem senaste dagarna gjorde underverk vad gäller upptorkningen på fälten. De ställen som inte bar för några dagar sedan dammade idag.

Här dammade det inte alls för någon dag sedan.

Det finns fortfarande några enstaka sura fläckar som man får väja för, men i det stora hela är det bra. Då kan man kanske funderar på varför man inte väntar på att allt torkar upp. ”Kan man inte va först, kan man lika gärna vänta på att det blir bra” finns det ett gammalt uttryck som ofta används av dem som väntar för länge. Just nu är det bra förutsättningar för oss om vi ska hinna välta allt i tid.

Vi har de två senaste åren inte hunnit välta allt vete på grund av olika anledningar. Bland annat:

  • Vi vill inte välta när det är för kallt pga av eventuell risk att skada vetet. Det ska inte vara frost eller kallare än 4 grader för att vi ska våga välta. Jag har ibland vältat i kallare förhållanden men det känns inte helt rätt och vem vågar chansa?
  • Vi vill inte heller välta när vetet har utvecklats för långt. Enligt vissa rekommendationer ska man inte välta när stråskjutningen har påbörjats, dvs från stadie 30. Detta för att axanlaget då börjar krypa uppåt i plantan och man riskerar helt enkelt att trycka sönder det. Norinvetet börjar nu på vissa delar av fälten närma sig stadie 31 (första noden är 1 cm från stråbas). I det här stadiet har jag vältat vete förut och det har alltid klarat sig, men man är ändå lite orolig av sig. Förra året hann vi inte med i tid, då var Norinet i stadie 32 (två noder finns och avståndet mellan dessa är minst 2cm) när vi fick möjlighet att börja. Nyfiken som man är gjorde jag ändå ett litet prov på ett fält och låg sömnlös några nätter. Det blev aldrig någon negativ effekt av vältningen. Trotts detta så vågar jag inte chansa här heller.
Första noden på huvudskottet är väldigt nära 1 cm från stråbasen

Så varför vältar vi?

Det finns nog många olika anledningar runt om i vårat land varför man vältar höstvete och andra grödor med. Några kanske vältar bara för att det alltid har gjorts det. Vi vältar höstvetet på våren helt enkelt för att vi är stenrika. Inte på det sättet att vi måste göra av med pengar på onödiga insatser utan för att vi är rika på sten. Vi trycker helt enkelt ner stenarna istället för att plocka dem, vissa måste dock ändå plockas. Det är det effektivaste och kanske billigaste sättet att förebygga så att inte tröskan plockar sten vid eventuell liggsädeströskning. Det är också ett väldigt bra tillfälle för att lägga in fältgränser, åkerholmar, brunnar etc etc i GPS:en på traktorn. Så att dessa finns färdiga när man kommer med sprutan eller gödningsspridaren. Vältning är ju i regel inte så stressigt och ett enkelt redskap att markera punkter med. Det är även ett väldigt bra tillfälle att få en bra överblick med ögat över hur det ser ut på hela fälten. Det är ju som sagt var lite lugnare tempo och lägre hastighet vid vältning än vid gödningskörning.

Både jag och N-sensorn slår ett öga på beståndet och bildar oss en uppfattning.

Sen så luktar det ju så gott när man vältar. Jag brukar säga att det är klorofyll som luktar, vet inte om det är en lögn eller ej men jag tror att det är så i alla fall.

Så här ser det ut när jag städar ur hytten på kvällen, vattenflaska, termos mugg och en massa veteplantor…

 

I morse körde vi även gödning på vallarna. Inget exklusivt över huvud taget, en rak giva på 300 kg/ha i form av NPK 22-3-10 på första års vallarna. Vi har haft problem med viltskador på dem och vill inte lägga på mer fören vi ser att dem verkligen tar sig, att det är gräset och inte ogräset som växer. De fina vallarna fick 400 kg/ha av samma sort.

Besiktning av grävmaskin utfördes även idag, nu går den ett år till. Fick däremot två små noteringar att ta hand om snarast. Tur man är händig…. Jag tycker att besiktning av maskiner är bra för våran säkerhets skull och maskinens välbefinnande. Ibland får man uppfattningen av att vissa tycker att besiktning något dåligt, då har man nog glömt syftet. Better safe than sorry!

Här får jag veta om vad som bör åtgärdas snarast.

Presentation av välten kommer inom snar framtid.

Trevlig helg!