Svårrubricerad dag

inte för att det saknar innehåll till bra rubriker, utan för att det finns för många bra rubriker. Jag får försöka köra på lite bra underrubriker helt enkelt.

Fruktansvärt kall dag

Det kändes som att idag var det mer vinter än vad som varit på hela vintern. En fruktansvärt kall dag som kylde ända in i märgen, jag kommer eventuellt inte att tina upp innan midsommar.

Hur mycket kläder jag än hade så frös jag hela dagen.

Sprutintroduktion

Inte nog med att vi fick åka på kurs till Danmark på den nya sprutan, idag fick vi även en egen genomgång på just våran spruta. Denna utfördes av den serviceteknikern på Hardi som har det här området, samt Lantmännens lokala sprutmekaniker. Vi fick en noggrann genomgång av hela maskinen och chans till frågor på det som just vi ville veta. Vi fick även veta vad som är bra att ha hemma i reservdelsväg. Allting kan ju gå sönder, frågan är bara vad som frekvent går sönder och vad som är bra att ha hemma för specifikt maskin. Det är då uppskattat om tillverkarna är ärliga och säger det här är bra att ha hemma ifall/när det väl strular. En maskin är inte bättre än vad servicen är, det är ett bra uttryck som passar bra in i verkligheten.

Det blir lätt trångt i hytten, de bästa platserna tar slut fort. Här visar Patrik från Hardi oss manövrering av de viktigaste funktionerna.

Det var idag första gången vi provkörde sprutan på riktigt i fält, även om det bara var helt vanligt vatten som sprutades. Måste säga att det var en väldigt enkel igångkörning, allting funkade på en gång och verkar väldigt logiskt och enkelt. Hoppas det fortsätter så! Nu står sprutan säkert inne i verkstaden i värmen för att inte frysa sönder, det skulle helt klart vara en dålig start på tjänstgöringen här.

Första gången sprutan är utfälld på ett fält. Bilden ljuger, det är inte varmt.

Det var en bra igångkörning, som för en gångs skull kunde ske i lugn och ro. Detta uppskattas!

Gräset grönare på andra sidan

Vi börjar nu komma ganska långt in på våran kalvningssäsong, men även om det är kalvar överallt så är det fortfarande ett gäng kvar som ska kalva. I en grupp är det lite fler än i de andra tre. Det beror lite på att tjuren som ansvarade för dessa damer tyckte att kossorna på andra sidan ån var mycket snyggare (kan tillägga att dessa kor också var/är våra). Han tog mod till sig och hoppade över ån. Hur nu det gick till utan att han fastnade i ån är för mig ett mysterium. Hur som helst över på andra sidan var det inte bara frid och fröjd i hans nya harem. Det fanns redan en mycket större, elakare tjur där som tyckte om sina damer och inte ville dela med sig. Så lyckosökaren flydde ganska så fort hem igen, men missade troligtvis/tydligen brunsten på några av damerna hemma och fick vänta på nästa runda (därav den större förseningen). Dock så verkar det som att han hann med lite rajtantajtan hos de andra damerna innan han flydde hem. En kalv i den flocken är inte alls lik det som borde varit hennes far….

Kalven på bilden har inget med texten att göra, detta är en arkivbild.

 

Delrapport i kalvningssäsongen.

Av de 58 som visade sig dräktiga vid dräktighetsundersökningen har än så länge 42 stycken kalvat och det är 15 stycken kvar som ska kalva. Är man lite snabb på huvudräkning ser man att det fattas en, det är för att en kviga gjorde en sen kastning. Det är fyra kor som har fått tvillingar, tyvärr var en av dessa tvillingkalvar dödfödd. Vi har även haft ytterligare två stycken dödfödda kalvar. Detta gör att vi har 43 stycken pigga friska kalvar nere i ladugården just nu, en mer än antalet kor som kalvat. Av de två som fick dödfödda kalvar har en heladopterat en tvillingkalv och den andra är hjälpmamma till en annan kalv, så det blev en halv-lycklig historia i alla fall. Det här med djur är ju inte endast en dans på rosor i solsken, det har även sina mörka sidor och jobbiga stunder. Som tur är väger alla ljusa stunder upp.

Det ljusa väger upp det mörka
Det blir fler och fler

En knapp som inte fungerade….

Idag på eftermiddagen var jag och min far ute på en liten tripp till stan. Ett av ärendena vi skulle uträtta var i en butik. Vi kom in där mitt i fika stunden, men som tur var så fanns där en knapp. Jag kommer inte ihåg texten exakt men det stod ungefär: Ingen här? Tryck på knappen så kommer våran mycket trevliga personal och hjälper er. Jag tryckte på knappen och personal dök upp. Jag insåg ganska snart att knappen inte alls verkade fungera, för just den personal som kom var inte mycket trevlig utan snarare tvärtom. Efter att ha pratat med denne ett litet tag kunde jag inte hålla mig, jag var tvungen att informera denne om att knappen var antingen trasig eller skylten felaktig. Otrevliga människor är fruktansvärt onödigt tycker jag, man måste inte älska alla men bete sig är önskvärt.

Kall natt

Inatt verkar vara sista riktigt kalla natten på ett tag, men den är jätte kall redan nu (7 minus grader 23:53). Gillar man att skrämma upp sig själv och andra, kan man då börja prata om att höstrapsen som är gödslad och har kommit igång med tillväxten kommer ta stryk och eventuellt dö. Jag ska vara ärlig, jag är mer orolig över en alien-invasion just nu än att rapsen ska dö. Dvs inte särskilt orolig, tror jag…. Jag kollar tillbaka lite grann på hur det sett ut föregående år.

2017 den 15:e april hade vi snö och 17 minusgrader. Efter följande dagar var det ingen isolerande snö men 10 minusgrader varje natt och plusgrader på dagarna.
Rapsen hade då (2017) kommit längre än vad den har nu. Här syns knopparna tydligt uppifrån
Nollrutan (kväve och växtskydd) 21 april samma år (2017) hade då tagit mer stryk av kölden än det gödslade runt omkring. Vi fick i snitt det året 4737 kg/ha i skörd.

Vårbruk

Vårbrukets start har gjort att Carl har dragit sig hem till Kungsör för att jobba där. Han berättar lite om det här: https://www.atl.nu/lantbruk/snart-borjar-varbruket-i-malardalen/

Gula-fula

Slutligen så har gula-fula fått dispens att stanna ett tag till. Eftersom att bossrum/ficka projektet tillfälligt pausats, men att utlastning av vete kan börja nu när som helst. Gör att den gula-fula container helt enkelt hoppa in igen, typiskt…. Det är i alla fall på baksidan och blir förhoppningsvis inte så länge.

Det blir förhoppningsvis ingen längre dispens.