Hela huvudgivan är nu på plats

Igår började vi ju med ytterligare en gödningsrunda och idag avslutade vi den.

Ett bra flyt i körningen igår och idag har gjort att både rapsen och vetet har fått sina huvudgivor. Det innebar att vi i helgen körde 50 hektar raps och 380 hektar vete och ca 131 250 kg gödning. Allt enligt plan så här långt, nu är det ju som sagt var upp till vädret att avgöra vad nästa steg blir i växtnäringstillförseln.

Här ligger Axan kornen, giva 80 kg N/ha. Det är inte många korn per kvadrat meter. När jag ser hur några korn det är på så hög giva, förstår jag varför jag gödslade ihjäl min frus majs när jag bara tömde fickan där….

Jag gillar uttrycket: ”Vädret styr vi inte över, vädret styr över oss” Det förklarar mycket om beslutsfattningen i våran bransch. Jag tycker man ska tolka det uttrycket på ett positivt sätt och anpassa sig efter förutsättningarna, för det är ju vad det hela med lantbruk handlar om. Jag är inte jätte gammal och jätte erfaren än, men har nog lyckats lära mig att normalår existerar inte, inget år är det andra likt. Det kanske var så förr, men det var ju bättre förr…..

Här höll vädret på att styra oss till att åka hem. Egentligen vill vi nog ha lite regn, men det var skönt att kunna köra färdigt.

Jag kommer någon gång att skriva ett helt inlägg med just rubriken: ”Vädret styr vi inte över, vädret styr över oss”, det kan nog bli intressant….

Det lilla regn som kom gjorde det blött, men i våra fasta körspår var det torrt. Man ser även spåren efter vältraktorn här lite snett, men dem kommer försvinna snart.

 Vårat nästa steg i växtnäringsplanen är i alla fall att börja fylla på lagret med den kalksalpeter vi har köpt. 

Det förut fulla lagret av Axan är nu tomt och har lämnat plats för kalksalpeter

Nu har jag åkt över alla våra vetefält minst tre gånger och har kunnat bilda mig ganska så bra bild om hur bestånden ser ut. Har även lagt ned tid både i höstas, vintras och nu i vår med att gå över fälten och bland annat räknat plantor och skott. Jag tycker att det är väldigt viktigt att ha koll på sina bestånd under hela säsongen. Det är ju på det sättet man bland annat lär känna sina fält och kunna följa upp alla insatser man gjort. Något som jag själv har lärt mig är att det är omöjligt att säga hur beståndet ser ut ifrån vägen, man måste ut i fälten och titta. Man lurar sig något fruktansvärt beroende tex på ljusets vinkel, hur fuktig marken är och hur mycket växtrester som finns i ytan.

Jag kommer ganska så snart skriva lite om hur våra bestånd ser ut idag och lite tankar om det. Vi har både bra och dåliga bestånd än så länge, men lite av frågan är ju vad som är ett bra bestånd och vad som är ett dåligt bestånd. även anledningarna till varför dem är dåliga eller bra är en viktig fråga……

Smakprov på bestånds inlägg:

Fälten kan se likadana ut beroende på vilket ljus man tittat i men:

 

 

Ett fält med lite tråkigare bestånd.
Samma fält som ovan, måttbandet är inringat. Det här fälten var ett av våra bästa förra året både skörde- och resultatsmässigt
Ett annat fält med lite trevligare bestånd.
Samma fält som ovan, måttbandet är inringat.
Skillnaden på plantorna från platserna på de olika fälten. Det syns nog vilka som kommer varifrån.
Den största anledningen till skillnaderna, kronhjortar. Kolla man på första fältet ser man tydlig alla trampskador, Det höga vilttrycket är ett av de största hoten mot precisionsodlingen.

Imorgon bär det av till kund för vältning av vallar.