Rapsbaggarna blev för många

Tyvärr blev rapsbaggarna idag för många, så bekämpning var nödvändig.

Rapsen har utvecklats fort i värmen, men det har även rapsbagge antalet gjort. Detta har gjort de senaste dagarna till lite av en nagelbitare vad gäller bekämpning eller ej. Vi har haft baggarna i fälten länge, men inte i så stort antal. Igår var första stora ökningen och bekämpningströskeln närmade sig. Idag blev dem helt enkelt för många och tröskelvärdet uppnåddes på eftermiddagen.

Rapsen har växt ordentligt.

Vår raps befinner sig nu i snitt i utvecklingsstadie 57 – individuella blomknoppar är synliga på sidoskotten men fortfarande slutna. De första knopparna i huvudskotten, kommer nog att spricka upp imorgon på enstaka plantor. Dessa kraftiga och plantor med god tillväxt gör att bekämpningströskeln är ganska så hög.

Jordbruksverkets rekommendationer, vad gäller bekämpningströskel på rapsbagge

Vi hade efter lunch ett snitt på 9 baggar per planta. I tabellen finns ju ingen tröskel för stadie 57, men vi antar att den borde ligga på ca 9 per planta om man kollar på de andra värdena.

Det kluriga är att räkna ut snittet. Det skiljer stort i antal på olika plantor.
I den här plantan sitter det elva stycken bara i huvudskottet.
I den här plantan betydligt färre.
Men här är det många igen.
Rapsbaggarna var pigga och skygga. Man fick vara snabb att räkna och dem ville inte vara med på bild.

Vi valde att köra och utföra bekämpningen med Biscaya, 0,3 liter per ha. Detta är ett medel som är långtidsverkande ca en vecka med normal tillväxt, kortare vid god tillväxt och längre vid dålig tillväxt. Biscaya är även selektivt. Det är alltså bara elakt mot dem elaka, dem snälla nyttoinsekterna är det snällt mot. Men rapsbaggar, bly-grå rapsvivlar och skidgallmyggor får se upp!! Man får alltså köra detta i blommande gröda även på dagtid, utan att riskera att skada våra små snälla kompisar på fälten. Vi har ett litet inslag av ogräs i form av blommande vårraps på en liten del av ett fält. Det lockar till sig alla möjliga bra insekter och dessa vill vi inte skada.

Det här är ingen insekt, men den gör skada ändå. Ska man ha effekt på denna är det bly och koppar som gäller.
Trots att vi fick köra på dagtid så hann det bli kväll innan vi kom igång och natt innan vi blev klara.

Det var idag jungfrupremiären för nya sprutan i skarpt läge. Därför följde jag med farsan (som sköter sprutningen) ut för att kolla hur allt funkade. Allt funkade inte…. Det var lite problem med några sensorer till rampen, som gjorde att det tog lite extra tid. Allt funkade ju så fint när vi provkörde hemma, men det är klart då var ju support på plats och då strular det i regel aldrig.

Strul är aldrig kul, men nu fungerar det i alla fall.
Bra belysning underlättar arbete i mörker.
Det känns skönt att skydda grödan mot fiender.
Här kommer det snart att skifta i gult.

Även om detta inte var ett lätt beslut att ta trots bekämpningströsklarna, så känns det nu i efterhand helt rätt. Nu har vi skyddat rapsen mot rapsbaggar så länge de gör skada (förmodligen). Det är ju inget kul om allt man gjort blir uppätet av fel art vid fel tid..

Nu har det råkat bli en ny dag innan jag blev klar med blogginlägget, typiskt…..