Rapsen blommar

lite grann i alla fall.

Idag så började några enstaka rapsplantor att blomma. Även om det var ett väldigt begränsat antal så blommar nu rapsen. Snart kommer hela fälten att skifta över från grönt till gult, härligt. Ett rapsfält i full blom är ju faktiskt väldigt vackert. Jag tycker att det är en väldig tidigt start på blomningen, det måste vara bland de tidigaste någonsin i vårat område i alla fall. Hur var det förr, när blommade höstrapsen då??

Det förekom blommande höstraps lite här och var
Snart skiftar hela detta fält över till gult.

Såhär dagen efter bekämpningen av rapsbaggarna, så var det dags för en första uppföljning av resultatet. Eftersom att Biscayan inte ska ha någon riktigt knock-out effekt. Så räknade vi nog inte med att se någon jätte-effekt redan idag, mer än att några baggar skulle vara lite slöa. Vi vart därför förvånade på ett positivt sätt när vi hittade flera stycken som redan var döda. De som inte var döda var inte alls pigga, utan jätteslöa faktiskt. Det fanns några stycken som var pigga, men dem räknar jag med att de var nyss influgna baggar som inte hunnit få symptom än. Biscayan stör nerv- och magsystemet hos baggarna, så även om dem finns i plantorna så har dem slutat äta och göra skada. Vi anser att vi har haft en väldigt bra effekt av gårdagens bekämpning.

Baggantalet har även idag ökat mycket och trots att det finns nån liten blommande planta här och var. Så är det fortfarande gott om plantor kvar där baggarna fortfarande gör skada. Det känns därför fortfarande definitivt som helt rätt beslut med bekämpningen.

Här är de flesta döda redan, det ligger några mellan mina fingrar också. Det finns en pigg rackar uppe i bild som fortfarande har energi kvar, men den kroknar nog snart.
Här levde fortfarande alla, men det var väldigt dålig fart i dem. Jämför man med hur pigga de var igår ser man en tydligt skillnad.

Jag vill även säga att den där stackars älgen som var med på bild igår. Inte alls har gjort så stor skada i rapsen (än i alla fall). Rapsen i år är faktiskt väldigt fri från viltskador så här långt, peppar peppar ta i trä.

Dagen bjöd även på några korta stopp i höstvete.

Stopp 1, Julius:

Julius

Där kan jag konstatera att det Julius-vete som inte kommit så långt i utvecklingen, har bestockat sig rejält. På kort tid så har vissa plantor gått från 2 sidoskott till 8 sidoskott. Det är en ganska stor skillnad och påverkar helt klart antalet skott per kvadrat meter. Att alla dessa skott kommer att bära ax vid skörd är inte troligt, men om några fler än de där två sidoskotten som fanns efter vintern skulle orka hela vägen fram skulle inte göra något. Det skulle nog vara positivt för skördenivån.

Den är plantan har nu 8 sidoskott. De må vara små men det är just nu 8.

 

Stopp 2, Norin:

Norin med två sidoskott

I det här fältet har i stort sett ingen bestockning skett på våren, det här fältet har i snitt 2 sidoskott per planta. Jag upplever att det är svårt att få Norinet att bestocka sig så mycket mer än så. Det växer nu på höjden och skotten börjar grova till sig. Jag plockade fram några axanlag som nu börjar synas lätt med bara ögat. Det verkar kunna bli några småax per ax i alla fall.

Två axanlag från samma planta.

Imorgon gjuter vi. Vi skulle ju egentligen göra det på måndag, men betongfirman fick möjlighet imorgon och det passar oss perfekt!!!