Siloplattan är nu gjuten!

23 april, 2020

Nu är snart ännu ett kapitel i silobygget avklarat, idag göt vi plattan.

Det skulle ju egentligen inte ske fören på måndag, men betongfirman hade fått ett återbud och vi var ju redo för gjutning. Så det blev flyttat till idag, perfekt för oss.

Lugnet förre stormen, första bilen har precis anlänt.

Gjutningen som vi gjorde idag var nog den smidigaste gjutningen jag varit med på. Detta berodde främst på två saker enligt mig.

Sak 1:

Vi tog hjälp av någon som är erkänt duktig och har stor erfarenhet av gjutning. Farsan har en gammal kompis som heter Olle, det var denne Olle som hjälpte oss idag. Han såg till så att alla visste vad dem skulle göra och att allt blev bra. Inte nog med att han styrde oss bra, han hade även bra kontakt med betongfirman. Detta gjorde att det flöt på väldigt bra med bilarna. Vi brukar inte slipa betongen utan brukar nöja oss med att endast sloda den. Men den här plattan slipade vi, eller inte vi utan Olle. Jag har inte gjort det förut och idag var ingen bra dag för ett första egenhändigt försök, så tur att vi hade experthjälp på plats.

Olle slipar plattan med bra känsla.
Det ser nog enklare ut än vad det är. Det är ett hantverk som kräver lite tålamod och rätt blick.

Sak 2:

Vi använde oss av pumpbil med kran, istället för att använda betongbilarnas egna rännor. Först var planen att vi skulle bygga en körväg mot de gamla silosarna för betongbilarna. Som tur var kom vi på andra tankar och beställde pumpbil. Istället för att hålla på att krångla med att dirigera bilar hit och dit, så kunde de helt enkelt åka till samma plats och lasta av. Det gjorde att vi fick mer tid till att jobba med betongen. Det blev även en mycket smidigare utläggning av betongen, när man kunde gå hur som helst på plattan utan att behöva tänka på räckviddsbegränsningar

Bilarna visste direkt vart dem skulle, inget krångel med dirigering behövdes.
Tack vare kranen så var det väldigt lätt att få betongen där vi ville. Vi göt först några tunna lager i kantbalken, så att formen skulle sätta sig ordentligt och inte skena iväg åt något håll. Vi fortsatte sen med mittbalkarna och sedan själva plattan.

Mina huvuduppgifter under själva gjutningen var att vibba under utläggningen och sedans sköta slodan (den som jämnar till). Det sägs att efter att man slodat en dag, så känner man av muskler man inte visste att man har dagen efter. Det är inte helt omöjligt att jag kommer känna lite ”nya” muskler imorgon, jag är faktiskt rätt så mör just nu.

Här är hela gjutarstyrkan. Jag med vibben.
Jag slodar och Olle slipar.

Det gick åt ca 97 kubikmeter betong för att fylla formen, så själva plattan borde i alla fall inte blåsa bort.

Lite sorgligt är det att täcka den fina armeringen med betong. Nu syns inte längre det hårda arbete som är nedlagt på armeringen längre.
Färdig platta.
Vattning skedde till sena kvällen för att förhindra sprickor i ytan.

 

Bra blev resultatet och imorgon river vi formen och grusar upp runt omkring plattan. Det känns väldigt skönt att snart avsluta detta kapitel och kunna påbörja nästa. Nu fattas bara något att ställa på plattan. När det kommer att dyka upp ska vi få besked om imorgon.

Anti-formfredag och rapsprovsvaren har dykt upp
Rapsen blommar