Anti-formfredag och rapsprovsvaren har dykt upp

24 april, 2020

Förra fredagen ställde vi ut formen och idag tog jag ner den, då kallar vi helt logiskt denna dag för anti-formfredag.

Morgonen började med att återuppta vattningen av plattan, tätt efterföljt av formrivning. Även fast man vet att det går att ta bort formen, så känns det lika läskigt varje gång. Det är lite som att öppna barnens leksaksskåp, ska det komma något ut-farandes eller inte. Det gick bra den här gången med, betongen hade stelnat och flöt inte iväg. Innanför fanns en slät och fin yta.

Första plåten tas här bort. Inga otäcka överraskningar väntade.
Många plåtar blev det. Skönt med fotograf hjälp när jag själv har händerna fulla.
Nu är plåtarna tvättade, insmorda, paketerade och redo för ny plattor.

Nästa arbetsmoment blev att börja återfylla. Grusgroppen stänger tidigt på fredagar så vi hann inte riktigt hämta det som behövs. Vi kom i alla fall en bit på vägen, resten får nog bli en del av måndagens schema.

Det blir bättre och bättre. Utveckling åt rätt håll!
En Metsjö kommer lastad.

Fördröjningar:

Vi skulle ju få besked idag om när silon kommer att dyka upp här. Det beskedet uteblev, nytt bud för besked måndag. Vi har hört att eventuellt kommer den nästa vecka, men det var samma sak förra veckan. Allt verkar skjutas upp lite grann hela tiden, oroväckande. Eftersom att vi kommer att plocka in lite extra personal under monteringen, så skulle för planeringens skull ett besked om när grejorna kommer vara bra. Även om det skulle vara ett negativt besked att den är ytterligare försenad, så skulle det vara bra för planeringens skull. Jag hoppas i alla fall att hela gården blir full med silodelar i början av nästa vecka.

Lite växtodlingstema:

Nu på eftermiddagen kom äntligen svaret på bladanalysen på rapsen vi skickade för ett tag sedan, bättre sent än aldrig. Det verkar inte vara några akuta brister i rapsen, skönt. Om det varit allvarliga brister, skulle det varit smidigt att fått ut de ämnena samtidigt som vi sprutade mot rapsbaggarna.

Här är provsvaret

Jag är lite förvånad över att vi är låga på kalium. Detta är en mellanlera som ligger i K-AL klass III och vi körde ju ganska så mycket kalium i höstas, 66 kg kalium/ha. Vi har haft lite kaliumbrist på detta fält historiskt pga låg kalium/magnesiumkvot, men det verkar ju inte vara hög halt magnesium. Vi tog ju även en hög halmskörd som tar bort mycket kalium, men kollar man växtnäringsbalansen på fältet så ska det inte fattas kalium. Lite skumt är det allt.

Molybden lyser rött, det har det alltid gjort på de rapsprover jag fått svar på. Jag har fått rådet från flera håll att inte bry mig om detta. Vi ska ändå göra ett försök med att tillsätta molybden på någon del av ett fält. Detta skulle ha gjorts samband med rapsbaggebekämpningen, men glömdes tyvärr bort. Nu får det tyvärr vänta till nästa år.

Tidiga kväve-maxrutan syns fortfarande. Bild tagen idag.
Samma sak med vårens kväve-nollruta, den syns med. Skönt att se att det kvävet gör nytta!
Det börjar bli trångt i vissa knoppar nu. Rapsbaggarna är överallt.

I morse började mina vattenrutor att synas, de är nu grönare. Det betyder att lite regn hade haft positiv effekt på grödan, ingen raketforskning men kul att se tydligheten. 

Rutan längre bort fick 75 mm simulerat regn och den närmare rutan fick 20 mm simulerat regn. Första dagen idag som skillnad syns med ögat.

Än så länge är jag inte så orolig över att det inte har regnat, trots resultatet i vattenrutorna. Jag såg förra året att om/när det kommer regn i hyfsat god kommer resten ikapp.

Vi körde ut det mesta kvävet i god tid och det har börjat tas upp av växterna. Nollrutorna syns överallt tydligare för varje dag och jag har även sett någon mista från gödningsspridningen (även om det inte finns några). Det betyder att i alla fall en del av kvävet som är utkört, tas upp av växterna. Det är klart att jag inte skulle tacka nej till regn, men jag har inte jätteont i magen än över att det inte kommit så mycket i nu vår. Har vi lite tur nu så kommer det ju faktiskt att komma lite i nästa vecka. Maxrutorna jag gjorde med Kalksalpeter har inte heller börjat synas än, så den taktiken får vänta ett tag till. Min bedömning just nu är att det faktiskt finns tillgängligt kväve än så länge till vetet, får se hur det ser ut om ett tag.

 

Idag slutade vi tidigt och jag hann nästan hem till fredagens Tacomys med familjen. Jag fick köra färsen i mikron, men alla var vakna.

Fullt med nötdjur på gården, men inga i frysen just nu gör att kronhjortsfärs får fylla tacon.

Lite besviken är jag faktiskt idag, jag trodde jag skulle vara mer mör i kroppen idag efter gjutningen än vad jag var. Mer mör i knoppen än kroppen är nog rätt uttryckt

Imorgon blir det nog lite djurtema.

 

Djurtema
Siloplattan är nu gjuten!