Djurtema

Idag har varit djurtema hela dagen för mig och mor.

Vi har några kvigor som vi inte riktigt vetat vad vi ska göra med, sälja som livdjur eller skicka till slakt. För att få veta vad som är bäst ekonomiskt, så vägde vi dem. Vi har ett resultat, men jag håller lite på det än så länge.

Här står dem redo för vägning, frågan är bara vilken som är den första frivilliga.
Även om många faktiskt var nästan frivilliga, så fick jag hjälpa några på traven.

I vanliga fall när vi ska väga eller hantera djur i behandlingsburen, så brukar vi göra detta på skrapgången. Idag så provade vi något nytt. Pga vissa omständigheter så ställde vi upp allting utanför lagården istället. Det var kanske inte någon jätte förbättring, eller inte alls en förbättring enligt 50 % av oss två som gjorde det. Vi får se om det är en lösning som är här för att stanna…. Solen lyste på oss och djuren i alla fall.

Jag såg till så att det var djur i buren/vågen och mor skötte pappersarbetet.Stackars mamma skulle vara snäll och hjälpa till med den sista kvigan. Då belönades hon med en spark av den kvigan. Rak på knäet. Tur att det drabbade någon som tål det. Det verkar att ha gått bra och ingen jättestor skada verkar vara skedd, mer än ett litet blåmärke.

Jag motade och mor skötte dokumenteringen.

Resten av dagen gick åt för att kolla över staket. Även här var det jag och Christin som jobbade ihop. Christin har redan tjuvstartat lite, men idag var vi två. När vi är två stycken som kollar över staket så delar vi upp arbetsuppgifterna. En går med stängsel klubban och kollar så att alla stolpar är hela och sitter som dem ska. Den andra har ansvar över tråden sitter på rätt höjd, är rätt spänd och att alla isolatorer är i bra skick. Vi använder bara järntråd överallt, den går av om djuren spränger staketen och trasslar inte in sig överallt. Den trasslar bland annat inte in sig i hjortars horn, som sedan fastnar någonstans och dör en plågsam död.

Inte nog med att vi jobbar bra ihop, vi är snygga också.
Bra hjälpreda vid stängselarbete.
Sekunden innan det smäller.

En av våra hagar är delvis en strandäng, det är viss skillnad på högvatten och nästan-lågvatten.

Högvatten
Nästan-lågvatten, än så länge kommer det att sjunka lite till.

Medans jag och mor har gjort allt detta så har farsan börjat med att tvätta av gödsel plattan. Det är för att vi ska ha möjlighet att använda den ytan under byggnationen av silon. Ifall att det ska skruvas ihop något bredvid och sedan lyftas på plats, vilket det ska göras om jag inte har fel.

Rent och snyggt ska det vara. Det såg lite rent ut innan men kollar man på högen med skit så ser man att det var mycket skitigt.

Imorgon fortsätter i full fart med staketen. Om planeringen håller så kör vi ett första kosläpp på måndag förmiddag.