Nu är vi äntligen igång!!

4 maj, 2020

Så var dagen äntligen här! Idag började vi att skruva spannmålssilo.

Då var det dags. Idag handlade det inte om förberedelser för siloskruvning längre, utan idag började det handla om själva siloskruvningen i sig. Jag kommer att avlägga dagliga rapporter här tänker jag, så kan vi se silon växa ihop. Förhoppningsvis så händer det något varje dag.

Det här har hänt idag.

Vi bygger inte den här silon helt själva, utan har hjälp av två stycken arbetande montageledare. Göran och Martin heter dem och är Närkingar. Det känns väldigt bra att ha två stycken erfarna med, som ser till att vi vet vad vi ska göra och vet hur allt ska vara. Dem verkar dessutom ha bra fart i både ben, fingrar och i huvudet, det känns extra tryggt.

 

Här står de båda montageledarna och Carl och funderar och planerar nästa drag. Jag själv bildar mig lite helikopter perspektiv på läget och kollar så att jag inte blivit höjdrädd över natten. 

Även Carl har nu kommit ner ifrån Kungsör igen för att hjälpa till under silobygget. Senare under vecka kommer även flera personer att ansluta till bygget vartefter det finns arbetsuppgifter att utföra. Enligt planeringen kommer det att ske from onsdag. På onsdag kommer det en mobilkran och alla takbalkar ska lyftas på plats.

Martin läser monteringsanvisningen och Carl bakar snus. Vi har alla viktiga arbetsuppgifter.

Dagen idag börjades med att kolla över att alla grejor dykt upp och vart vi gömt alla grejor. Vissa av grejorna vi skulle ha först stod självklart längst in och var tvungna att plockas fram. Sedan började vi med de två första varven av väggarna, för att förbereda takmonteringen. Man börjar ju att bygga silon uppifrån och hissar den uppåt vartefter med hjälp av domkrafter, som i detta fall är kedjespel. Taket ska alltså på plats bland det första man gör. Tur att vårat tak tröttnat på sin Europaturné och kommer hit imorgon förmiddag.

Carl letar efter rätt grejor. Det är många pallar att leta igenom.
Jag och Martin fick vara på insidan och Göran och Carl på utsidan. I vanliga fall är det ju insidan som räknas men här är det båda.
Det kommer att bli ett antal av dessa skruvar och muttra de närmsta dagarna. Skönt med elektriska verktyg, det skulle bli tufft att hålla tempo med bara block eller lednycklar.

När detta var klart började vi och blev färdiga med att montera de takbalkar som på ska lyftas på plats med mobilkran. Detta fick vi som hemläxa av montörerna. Vi hann även med lite andra hemläxor och hoppas vi får godkänt imorgon. Vi försöker än så länge undvika egna initiativ, ifall det blir fel.

Bra yta för byggnationer som ska göras vid sidan av siloplattan.
Det blev även lite småpill med att klistra lite.

Det har hänt mycket redan idag och snart är gårdsbilden rejält förändrad. Ett bra citat från dagen var från Carl och löd så här: ”Det har hänt mycket idag, synd bara att det vi gjort som syns gjordes på två timmar”.

Så här såg det ut när vi gick på lunch, sen hände det mycket som inte syns lika tydligt.

Det känns väldigt skönt att vara igång med själva silon nu. Nu är två varv av tolv nästan klara, får se vad som återstår på fredag kväll.

Sista kalven för i år kom även idag, vilket även det känns väldigt skönt.

Nu laddar vi för ytterligare en bra skruvardag imorgon.

 

Silomontering dag 2 - Domkrafter och småfix
Kvävestatus i grönmassan