Silomontering dag 2 – Domkrafter och småfix

5 maj, 2020

Dag två på silomonteringen är nu avklarad.

Även om idag var en sån där dag som det inte syns så mycket vad man har gjort på själva silon, så går det fortfarande väldigt bra.

Nånting har i alla fall hänt om man kollar på bilderna, här är domkrafterna på plats.

Jag och Carl har i stort sett hela dagen jobbat med domkrafterna. Vi har ställt dem på plats, fäst dem i plattan och förankrat dem. Det var inga lätta saker att jobba med, jag hade en liten vision att jag och Carl som ju är fruktansvärt starka skulle orka bära ut dem. Den visionen var en av historiens kortaste, dem var för tunga och för otympliga. Det fick helt enkelt bli utställning maskinellt, tur att grävmaskinen fanns till hands. Annars hade vi nog fortfarande stått där nere. Det är sexton till antalet, lika många som det är plåtar per varv. Alla domkrafter fästs i plattan, stöds upp av en stötta som sitter med jordspett och fästes sedan med spännband i något som är väldigt tungt eller sitter väldigt fast.

Utställningen gick väldigt smidigt med hjälp av grävmaskinen.
Här är hälften utställda.
Dem skruvas fast i plattan med betongskruv så dem inte dansar runt när vi hissar.

Carl och jag avslutade dagen med att hänga alla kedjespel som ska användas vid lyftningen på plats. Nu är det bara lite tak som ska på sen är vi redo att resa burken (hissa och skruva väggar). Jag och Carl är överens om att taket borde vara på plats imorgon kväll, något som vi än så länge är ensamma om att vara….  tysktaket är nu i alla fall utbytt mot det taket som ska vara här, så allt material finns i alla fall på plats nu.

Jag och Carl gör dagens hemläxa.
Nu är alla kejdespel på plats.

Montageledarna Göran och Martin har idag skruva ihop diverse plattformar och trappor som ska monteras på silon. Dem har även förberett det sista inför takmonteringen imorgon. Mobilkranen kommer imorgon klockan 08:00, då måste allt vara redo. Imorgon kommer även förstärkning i form av två personer till, Björn och Magnus.

Montering av trapp som ska vara på taket.
Plattformar som ska sitta på siloväggen så man kan hämta andan när man klättrar upp.
Här är ett gruppfoto på oss som skruvade idag. Carl till vänster, jag i den nya rena jackan, Görans sittandes och Martin i svart.

Vid sidan av silobygget rullar allt annat på. Farsan har idag börjat spruta höstvetet och hunnit över de första 165 hektaren. Vi sprutar nu är mot ogräs, förebyggande mot gulrost (eftersom att vi har två känsliga sorter), stråförkortning och mikronäringsämnet Mangan.

Sprutan rullar in på gården efter en dags arbete.

Här är årets sista kalv som kom igår:

 

Silomontering dag 3 - takbalkarna är på plats.
Nu är vi äntligen igång!!