Silomontering dag 3 – takbalkarna är på plats.

6 maj, 2020

Ännu en dag av silomonteringen har gått. Dag tre i ordningen och det går fortfarande framåt i bra takt. 

 

På schemat idag stod det lyftning och montering utav takbalkar. En mobilkran kom och stod för själva lyften. Det var ett moment som inte bara var nytt för oss härifrån utan även för våra montageledare. Trotts att det var ett nytt moment, gick det väldigt bra och vi höll planeringen med att vara klara till lunch med balkarna.

Takbalk nummer två är på väg upp.
Det är skönt med erfarna kranförare, det underlättar precisions arbetet betydligt. Bra utsikt uppifrån med.
Medans jag och Martin stod för fästningen upp i centrumringen skötte Carl och Björn den nedtill.
Alla är nu på plats och centrumringen justerad rätt.
Dagens viktigaste lyft? palldragare för flyttning av väggplåtar i silon.

Det var på eftermiddagen när vi skulle börja montera takplåtarna, som vi stötte på det första riktiga problemet på detta bygge. Av okänd anledning så passade dem inte riktigt helt så bra som vi hade tänkt oss. Det problemet blev snabb löst och med lite modifiering och anpassning på plats efter situation, så passar dem nu fin. Det är lätt att lägga alldeles för stort fokus på själva problemet, men det viktiga är inte problemet i sig utan att det löser sig på ett bra sätt. Att det dessutom går snabbt och smidigt som i detta fall är ett stort plus. Skönt med handlingskraftiga erfarna närkingar.

De första nio plåtarna är nu på plats, bara 39 kvar nu.
Sidomonteringen av grejor fortsatte även idag. Här är Göran plus dagens förstärkning.

Trotts att allting har flutit på väldigt bra även idag (trots takplåtsproblemet) och att vi fick våran första förstärkning idag, så är inte hela taket monterat som jag och Carl trodde. Jag och Carl får helt enkelt erkänna att vi hade fel. Vi har nu hunnit med 9 av 48 stycken takplåtar, tur att det finns något kvar att göra imorgon.

Så här ser det ut just nu. Imorgon kommer förhoppningsvis och troligtvis taket blänka fint här.
Silomontering dag 4 - Taket på plats och silon växer.
Silomontering dag 2 - Domkrafter och småfix