Silomontering dag 4 – Taket på plats och silon växer.

8 maj, 2020

Nu går det framåt i rysligt fart.

Nu syns det tydligt att vi sliter hårt på dagarna, för det gör vi faktiskt riktigt hårt. Alla inblandade gör ett kanon jobb och sliter väldigt hårt. Då är det extra skönt tycker jag att det syns att det ger resultat, särskilt fort. Med detta jobb är det så att ju snabbare vi jobbar desto snabbare syns resultatet. Man ska däremot komma ihåg att det viktigaste är inte att det går snabbt utan att det blir bra. Här går det både snabbt och blir perfekt, tack vare allt bra folk som är med och bygger och bidrar till att detta fungerar bra.

Skönt med synliga resultat. Så här såg det ut när vi gick på lunch.

 

Till lunch idag så hade vi fått på hela taket och satt fast det. Det var lite småstruligt med taket även idag, men det löstes på bästa sätt. Efter lunch var det dags att montera plattformar, trappor och stegar samt förbereda det allra sista för första lyftet av burken.

Sista glipan i taket, innan sista plåten kom på plats.

Efter eftermiddags kaffet så gjordes det ett första och även ett andra lyft. Så nu sitter det totalt fyra varv med väggplåtar, dock utan balkar på de sista två. Imorgon är allt fokus på att fortsätta resa burken. Ska jag vara lite realistisk på riktigt så tror jag att vi kommer att klara av fyra varv imorgon, ska jag sväva iväg så tror jag sex varv. Vi måste sluta på jämna varv för att kunna låta burken vila på balkarna under helgen. Vi kommer att hålla upp från silomonteringen i helgen och fokusera på annat, så den måste förankras så den inte flyger iväg och landar hos grannen. Det skulle kännas snopet om silon stod hos någon annan på morronen när man kommer ut

Nu börjar första lyftet.
Första lyftet är nu klart och vi är redo att hänga dit väggplåtarna.
Inifrån ser silon nu ut så här.

Imorgon blir vi av med våra montageledare då dessa tillfälligt ska iväg på annat. Det känns ändå som att vi har bra koll på läget och det är inget komplicerat moment att lyfta och skruva väggplåtar. Det kom även ytterligare en kille idag och imorgon kommer det ännu en, så vi borde inte bli underbemannade.

Björn och Carl håller emot, på insidan dras det med muttermaskin.
Magnus sköter en av muttermaskinerna.

För att underlätta för morgondagens och resten av dagarna montering av väggplåtar, så lyftes nu ikväll alla väggplåtar in i burken av grannen på andra sidan sjön. Han har en volvogrävlastare, som skulle kunna ersätta all ljuv musik i hela världen med sitt sköna motorljud. Det krävdes lite pill att få in alla plåtar i burken, det är ju mycket grejor i vägen, domkrafter bland annat. Jag och Carl passade även på att riva den byggställning som tills nu har behövts på bygget.

Ställningen är nu utbytt mot väggplåtar,
En volvo kommer lastat med väggplåt.
Här lastas plåtarna in i silon.

Skulle vi sluta bygga nu så skulle om jag räknat rätt silon rymma ca 833 kubikmeter, så nu fattas bara 1667 kubikmeter tills den är klar. Imorgon växer den ytterligare på höjden.

Så här såg silon ut när vi gick hem idag. Har syns trappan och lite av de plattformar som monterats.

Jag har återigen lyckats skriva mig in på ett nytt dygn. Det gör att där jag skrivit idag egentligen är igår och imorgon är egentligen idag.

Silomontering dag 5 - Halvvägs?
Silomontering dag 3 - takbalkarna är på plats.