Silomontering dag 5 – Halvvägs?

8 maj, 2020

Dag fem har nu passerat i raketfart och vi är kanske halvvägs.

Det här med halvvägs har jag inga bekräftade uppgifter på, utan det är bara egna spekulationer än så länge. Om en vecka så vet jag. Något som jag däremot vet är att vi nu har monterat hälften av väggplåtarna. Det innebär att det nu sitter sex varv med väggplåtar, det innebär i sin tur att vi inte skruvade de där fyra varven som några av oss trodde vi skulle göra idag. Hade vi kört på lika länge som de andra dagarna så hade vi gjort det, men välförtjänt tog vi en lite tidigare fredag.

Att skruva väggplåtar är ett roligt arbetsmoment tycker jag. Även om det handlar mest om att skruva muttrar på skruvar och dra åt hela tiden, så händer det mycket varje gång man satt ett varv. Nu är vi snart upp i samma nivå som nocken på logen, och så småningom klättrar vi över nocken på kupan (sommarstugan på taket).

Robert och Erik bär väggplåt. Robert blev igår ledig från ett annat jobb och dök idag upp på silobygget.
Plåtarna hängs upp och fästs.
Carl och björn stoppar bult för fullt. Jag och Magnus var på insidan och skruvade på muttrar.
Utsikten inuti burken.
Utsikten uppifrån burken. Snart blir den ännu bättre/högre utsikt.
Snart uppe i höjd med logens nock.

Nu i helgen håller vi lugnt på siloskruvar fronten, jag ska istället köra lite N-sensor körning ute åt kund. Det kommer troligtvis hålla mig sysselsatt nästan hela helgen.

Eftersom att vi slutade skruva lite halvskapligt på eftermiddagen, så hann jag med att köra lite N-sensor körning åt en kund även ikväll. Först ut på kundlistan var Johan Lagerholm, LRF hövding i Södermanland och växtodlingsrådgivare. Hans vete var nu i begynnande stråskjutning och han ville ha en mata det med mer kväve i form av en utjämningsgiva. Sagt och gjort, nu ligger det kalksalpeter på hans fält och väntar på att bli vetemat.

Redo för fyllning
Fint vete av sorten Hallfreda, fick jag mata nu ikväll.

Eftersom att Johan är både LRF hövding i Södermanland och växtodlings rådgivare, kan man lätt lura sig till att vara lite extra nervös och rädd för att göra fel. Det är inte helt rätt att lura sig själv till det, för ett så bra resultat som möjligt ska man göra hos alla kunder. Det är fruktansvärt viktigt tycker jag, för oavsett vilket kund det är så litar de på att man gör rätt och efter bästa förmåga. Då ska man också gör det!

Även om jag verkligen gillar det här med silobygget så var det skönt att få hoppa in i traktorn en liten stund. Jag kan även konstatera att den här veckan som jag in lämnat gårdsplan på så har det hänt en hel del på fälten.

En av sakerna som har hänt på fälten är att rapsen har gulnat rejält.
Här har vi en bra kompis som flyger runt och gör nytta.

 

Två dagar blev en = längre helg
Silomontering dag 4 - Taket på plats och silon växer.