Två dagar blev en = längre helg

Helgens beting var N-sensor körning ute åt kund på ca 370 ha. Det var planerat att ta två dagar, men tog endast en dag. Då blev min helg en dag längre.

Det var en lokal grisgård som ville ha kväve kört på sitt höstvete. Jag hade som sagt var räknat med att det skulle ta två stycken dagar för att köra över den planerade arealen. Det gjorde det inte, det gick endast åt en väldigt effektiv dag. Varför blev det så då?

1 Effektiva fyllningar. Det är nog det viktigaste och enklaste man kan påverka snabbt. Desto snabbare det går att fylla, desto snabbare är man igång igen. Kan man dessutom få den servicen att man kan få fylla i fältkant istället för att behöva åka till ett gårdscentrum för att fylla varje gång, så tjänar man massor med tid. Detta kan man till och med trimma till att fylla vid närmsta ut/infart till fältet som gödningen tar slut på, då går det verkligen undan och onödig körning både på fält och väg undviks. Det går alltså väldigt enkelt att ta bort mycket onödig tid i transport.

En av få fyllningar som gjorde vi ett av gårdscentrumen. Denna i samband med flytt mellan odlingsenheter.

2. Bra arrondering och fina fält. Detta är kanske inte lika enkelt att påverka, men det går faktiskt. Det har den här gården gjort i form av nyodlingar. Man får lite längre drag och det blir lite större  effektivare fält med rakare kanter, återigen så gör det lilla det stora. Även om fälten redan är fina och effektiva så blir de ännu mer effektiva.

3. N-sensor som fungerar i mörker. När vi köpte våran N-sensor köpte vi den värsta som fanns då. Den har egen ljuskälla så de klarar av att köra även i mörkret. Vi jobbar ju dygnet runt, då ska väl även sensorn få göra det med? Vi är tyvärr begränsade på det sättet att den inte klarar av dagg, regn klarar den av men inte dagg. Nu finns det retligt nog en N-sensor som även klarar av att köra i dagg (står på önskelistan). Igår kväll han vi i alla fall färdigt innan daggen blev ett problem.

Bra lysen och en N-sensor som inte är mörkrädd förlänger arbetsdagen.

4. Personer som kör. Finns det ingen som kör maskinerna så sköter dem än så länge inte sig själva helt. Det är inte helt självklart att det finns folk som vill köra en fin lördagskväll som det var igår. Nu var det fallet och vi var två stycken som tjänade en hel dag i helgen.

Det här med att köra N-sensor är inte helt lätt. Det är inte bara att trycka på play och luta sig tillbaka, som det faktiskt kan se ut att vara. Trotts att det är ett av våra bästa verktyg, så blir den inte bättre än man gör den. Sensorn läser ju bara av kväve-läget uppe i grönmassan på grödan, resten tar den inte hänsyn till. Det kommer att komma mer om detta någon gång i framtiden. Det som gjorde detta aktuellt igår var mulljordar. Mulljordar kan ju leverera en hel del kväve, men dessa verkar inte ha kommit igång och gjort det än i år. Jag antar att det är för att dem fortfarande är lite kallare. Så när jag kom till de delarna på fälten där det var mulljord, så sa sensorn att det var lågt kväve-upptag och ville därför lägga en hög giva. Kunden hade som tur var god insikt om detta och hade förvarnat mig om detta. Jag fick därför helt enkelt sänka givan manuellt när jag kom till dessa område på fälten, lite klurigt men jag tror och hoppas att jag klarade det bra. För att tjata lite så:kvävet ska vara där det gör nytta för gröda, plånbok och miljö.

Denna extra dag jag fick i helgen spenderades på bästa sätt med att umgås med min familj. Dagen började 05:30 när Wilhelm satt på mig,hoppade och ropade vakna pappa! Han har de senaste dagarna sagt: pappa ska inte jobba idag, när jag gått till jobbet på morgonen så det var väldigt skönt att i morse kunna säga: nej det ska jag inte. Jag gick faktiskt inte upp vid 05:30 utan sov lite till varvat med några väckningsförsök av de yngre i familjen. Det blev en skön dag i familjemysets tecken.

Familjepromenad stod på schemat. Detta verkar vara en populär plats för promenad kort….
Traktorn är självklar med
Herr och fru snygg i regnet. Jag måste öva på min selfiepose, här är ett steg på vägen.

Vad är väl en helg utan lite nollrutor? Här kommer två i all hast: 

Julius. Kväveupptag i Nollrutan 19 kg N/ha.
Norin, denna ruta har varit med tidigare. Kväveupptag i nollrutan 37 kg N/ha

 

Nu laddar vi för ytterligare en vecka med silomontering. Vi lyckade ju inte med att montera fyra varv i fredags, men imorgon då rackarns blir det fyra varv.

Nu har jag laddat för ytterligare en hård vecka med silomontering. Här är boost-hjälmen.