Silomontering dag 6 – Ytterligare fyra varv

11 maj, 2020

Dagens mål med fyra varv väggplåt blev idag uppfyllt, till och med med god marginal.

Efter en välförtjänt helgvila från silomonteringen så återupptogs den idag med full fart. Det var inget snack om saken, alla var överens idag sätter vi fyra varv. Till skillnad från i fredags så kunde vi idag börja med att hissa och sätta ett varv med väggplåtar direkt, vi hade försprång från början. Silon hann alltså växa två varv innan 09:00 fikat, med väggplåt. Till lunch var även balkarna för de två varven på plats och vi kunde lyfta direkt igen efter lunch. Så nu är 10 av 12 varv monterade, sånär som på några balkar som vi får sätta dit imorgon.

Silon växer. Den var redan i fredags störst på gården och idag är den inte mindre, De andra silosarna verkar ha krympt med..
När första varvet för dagen satts så vart jag och Carls instängda i burken. Vi var dem som satte dit muttrar på sista plåten för varvet på insidan. Vi måste därför vänta på att de andra hissar burken så vi kan komma ut och hjälpa till att hiss.
Jag och Carl i väntan på utsläpp.
De andra hissar för fullt, än så länge kommer vi inte ut.
Så här ser det ut innan sista plåten på varvet sätts dit. Balkar dras, plattformer monteras och erfarenheter utbyts.
Fullt ös i dragningen. Erik och Carls drar så snabbt att de knappt fastnar på kort.

Målet för morgondagen är att sätta de två sista varven och sedan fästa silon i plattan. Skalet och egentligen själva silon kommer alltså bli klart imorgon, om allt går enligt plan. Det är lite småfix mer än att bara montera de två sista varven, bla annat en manlucka som ska monteras och tömningsskruvarna ska lyftas in. Men enligt montageledar-Göran så har vi gott om tid till detta imorgon, han är den med mest koll så jag litar stenhårt på det han säger.

Nu börjar det synas hur stor silon faktiskt kommer att bli. Det kommer att vara den byggnaden som sticker upp högst på gården, om jag inte har fel. Om ett varv går den om elevator kupan i torkbyggnaden.

Snart går den om sommarstugan på taket.
Än så länge ser man inte hela vägen till Mariannelund.
Man ser däremot de andra silosarna bra.
Den ser nästan större ut inifrån är utifrån.

Vid sidan av silomonteringen så jobbas det även med att se till så att vi har något att fylla silon med i höst. Förra veckan blev vi färdiga med sprutningen av vetet. Nu har vetet skydd mot gulrost, är stråförkortat, ska inte få manganbrist och har snart blivit av med konkurrerande ogräs. Kan konstatera att vi en första uppföljning verkar det som att i alla fall ogräsbekämpningen haft god effekt. Ett av våra största ogräsproblem Snärjmåran, ser inte alls pigg ut nu och är snart helt vissen. Vi behandlade allt vete mot ogräs i höstas. Länge såg det ut som att vi inte behövde göra någon ogräsbehandling på vissa fält nu i våras, men regnet som nu kommit satte fart på ogräset ordentligt och behandling kunde inte undvikas.

 

Snärjmåran börjar här ledsna
Så här såg den ut för en vecka sen.

 

 

 

Silomontering dag 7 - Skalet är färdigt.
Två dagar blev en = längre helg