Inte mer kväve!

Min underbara fru som även är en trogen läsare, tycker att det räcker med kvävesnack ett tag nu. Så jag anpassar mig, lite grann. Nån gång hörde jag uttrycket ”happy wife – happy life”. Happy wife är absolut en ingrediens i happy life, jag tycker att alla ska vara happy. Min fru har senaste tiden pratat om att hon vill ha rabarber, för att kunna förädla. Vi har inga egna än så länge, därför var idag Robert snäll och tog med sig rabarber hemifrån. Carro fick ingredienser till paj och jag fick en ingrediens till happy life. Hon bakade en väldigt god paj som jag fick smaka på när jag kom hem, väldigt gott!

Roberts rabarber
Blev min frus paj. Tack alla inblandade.

Nu kväve!

Jag har idag kört ännu mera kvävekompletteringar med hjälp av N-sensorn. Efter att i år ha åkt på ca 900 olika hektar vete, med lite olika gödslingsstrategier på. Så har jag nu börjat bilda mig en uppfattning om vad som ser bäst ut och vad som har tagit upp mest kväve. Inte helt otippat ser det som fått tidiga kväve-givor i olika form bäst ut och har tagit upp mest kväve i grönmassan.

Vi fortsatte nu ikväll med att köra vårat egna Norin vete färdigt. När jag först kom fram till dagens Norinfält var min första tanke wow vilken färg, det måste ha tagit upp hur mycket kväve som helst. Lurad igen…. Som vanligt lurar man sig på håll. När man kom ut i vetet var det i och för sig en väldigt fin färg på det, men det var glesare än vad det såg ut som från sidan. Det hade tagit upp 70 kg N/ha i snitt. Nollrutan hade tagit upp 10 kg N/ha. Trots att det var glesare än vad jag trodde när jag såg det från sidan så är det en fin gröda.

En nollruta som inte syns utan flaggor är en onödigt nollruta….

Ytterligare en nollruta skannades idag. Det var en nollruta i ett Juliusvetefält med raps som försfrukt. Där hade nollrutan tagit upp 29 kg N/ha och resten av fältet ca 58 kg N/ha. Vetet där är i stadie 31 och antal skott per m2 är 1260 stycken, det är än så länge samma i nollrutan.

Än så länge syns nollrutan inte jättetydligt.
Planta från nollruta till höger och från övriga fältet till vänster. Tittar man på individuella plantor ser man inte jättestor skillnad när de ligger bredvid varandra. Dessa två har samma antal skott. Man kan se att den som är från nollrutan är lite ljusare och har lite mindre bladmassa.

För kännedom så har sen igår Norinvetet som vi körde då tagit upp ytterligare ca 6,5 kg N/ha.

Vissa saker gör sig självt.

 

– med hjälp av andra. När jag kom hem nu ikväll så är hela silofyllningstransportören ihopsatt, förutom några små detaljer. Så snart är den redo för montering. Det ska ske nästa onsdag är planeringen.

Här är den i sin fulla längd. Jag har en bra kamera som faktiskt gör natt till dag.

 

Samma tid som kortet ovan, men utan natt till dag läge och bara blixt.
En bild på fin raps piggar alltid upp. God natt!