Bomullsmögel – nej tack!

I skrivande stund så skyddar vi nu rapsen mot svampsorten bomullsmögel.

Jag måste erkänna att jag inte är så jättekunnig på det här med bomullsmögel än. Här har vi fått lita på rådgivningen från rådgivare och kollegors erfarenhet angående om bekämpning ska utföras eller inte. Eftersom alla har varit eniga om att vi ska köra, så lyssnar vi på det rådet och kör. Det är första gången vi gör denna sortens bekämpning, vi får hoppas att den är lönsam.

Lönsam sprutning? Det räknar vi med i alla fall.

Det här med att köra i rapsen när den har växt ordentligt på höjden är ju inte helt lätt. Det är ju jättelätt att göra själva körningen men det känns konstigt att köra i den. Rapsen är ju nu (enligt mig) i full blom eller väldigt nära full blom och är ju ända 14o cm hög på vissa ställen av fälten. Vi har funderat en del på hur det ska gå, om vi skulle knäcka många stjälkar och om det skulle fastna i traktorn. Efter att har provgått i rapsen och lekt spruttraktor så var jag inte orolig för stjälkbrytning, men oron för att det skulle fastna i traktorn fanns kvar. Det visade sig att all oro var i onödan. Jag var nere och kollade hur det gick för farsan nyss och denna körning syntes varken på rapsen eller på sprutekipaget. Det var i alla fall så när jag åkte därifrån och då var det halvkört.

Blommande raps är alltid fin.

Preparaten som körs är Cantus och Quadris, doser får jag återkomma om det har sprutföraren koll på. Skulle jag chansa (vilket man inte ska göra) så är det 0,5 kg Cantus/ha och 0,6 l Quadris/ha, återkommer om jag har fel.

Rapsen är ju som sagt var nu i full blom (enligt mig) och är på dagarna hem/uppehälle för massor med fina insekter. Preparaten som vi kör ska i sig inte vara farligt för insekter, men vi vågar inte chansa (även om det kanske inte är en chansning). Därför kör vi denna körning nu på sen kväll/natt när det inte är lika mycket insekter där. Jag skulle vilja säga att det inte är några insekter där alls nu men då ljuger jag säkert, det är i alla fall mycket mindre insekter där nu än på dagen i värmen. Jag har hört och läst att även om preparaten inte är giftiga i sig mot bin så kan de få en annan doft om de blir träffade och bli utstötta från sitt samhälle.Vet inte om det finns stöd för denna teori, men jag tycker att vi ska göra allt vad vi kan för att skydda nyttoinsekter. Det är fruktansvärt viktigt och ett ansvar vi har när vi använder kemisk bekämpning. Vi tror i alla fall att det är bättre att köra denna behandling på natten.

Vi har ju bra lysen, då kan vi väl få använda dem….

 

Under dagen har det hänt mer

På förmiddagen hade vi besök av Martin växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet Örebro. Han hjälpte oss med att göra Greppa Näringens modul Mullhalt och Bördighet, resultat kommer senare. Jag tycket att det är roligt med intresserade och kunniga rådgivare, det gör att man blir positiv på något sätt.

Möte i fikarummet.

Transportören fortsätter att växa. Idag gjorde vi ett första litet lyft upp från marken till en nivå så vajerstöd går att montera på undersidan. Annars börjar den bli färdig för montering snart.

Nu är det första lilla lyftet gjort.

Tar även tillfället i akt att gratulera min fru på namnsdagen nu tyvärr en timme för sent. Hon är jätte duktigt på att komma ihåg allas namnsdagar, så det känns lite jobbigt att jag alltid glömmer hennes. Skärpning på mig!

Imorgon väntar ledighet och utflykt.