Värmesiktet är nu inskjutet

Vi börjar nu närma oss en av de tider på året som är intensivast vad gäller att skydda grödan mot vildsvin. När vetet är mjölkmoget är det bara bly och koppar som håller vildsvinen borta från åkrarna. Jag brukar spendera många nätter på fälten med myggen och vildsvinen som sällskap.

En liten galt som inte kunde hålla sig ifrån vetet förra året.

Det börjar därför bli tid att se till så att allt är redo för jaga vildsvin  i fälten på nätterna. Från förra året har vi ju fått tillåtelse för mer hjälpmedel vad gäller att skjuta vildsvin. Jag råkar ha lite av den utrustningen, jag har både ett digitalt mörkersikte och ett termiskt sikte (värmesikte). Jag har aldrig tidigare haft det termiska siktet på en bössa. Det digitala däremot har jag däremot använt flitigt. Vi har tidigare haft tillstånd att skjuta både mufflonfår och vildsvin på natten med hjälp av bildförstärkare.

Här är utrustningen
Här är resultatet. Efter sista skruvningen sitter de sista tre helt ok. Det är klurigt att skjuta in ett värme sikte märkte jag ikväll. Det går ju som sagt var på temperatur, därför måste det man siktar på ha en annan temperatur än resten av tavlan. Jag använde en tändare för att värma tejpen.
Där borta i jordvallen sitter tavlan.
Så här såg det ut i siktet. Ser ni tejpen på tavlan?

Nu har jag i alla fall införskaffat fästen till värmesiktet och nu ikväll fick jag äntligen en lucka för att skjuta in det. Innan jag har haft det på bössan har jag haft det som en vanlig värmekamera, för att lokalisera vildsvinen i fält och sedan använt mitt vanliga kikarsikte för att skjuta. Jag tror inte att det kommer att ändra sig nu, jag kommer nog fortfarande att använda det mer som ett lokaliserings- och identifieringsverktyg. Detta pga av flera anledningar som jag tar upp nån annan gång.

På vägen hem från inskjutningen kollade jag av några fält. Ser ni kronhinden här? Hon står precis till vänster om hårkorset. Avståndet till henne är här 340 meter. Bilden är tydligare i siktet än när man kollar på korten efteråt.

 

Mer om detta när det blir mer aktuellt. Nu är det i alla fall inskjutet och kan användas om jag vill.