Nu är vallen slagen

3 juni, 2020

Idag behövde jag inte längre titta på alla fina bilder från alla som nu är igång med vallskörden. Idag kunde jag ta några egna. Jag slog idag en del av vår vall, vi börjar från början:

936:an är tillbaka

Igår nämnde jag ju att vi saknade traktor att slå med, idag löste det sig. Efter några veckor inne på Lantmännen i Katrineholm så fick äntligen 936:an komma hem igen. Jag vet det låter allvarligt att skriva att den har varit där i några veckor, det var inte så allvarligt som det låter. Det var bara ett litet stag som skulle bytas. För att byta staget var man tvungen att lyfta upp hytten. De började skruva med detta igår och efter hårt arbete av några mekar inatt, så var traktorn körklar i morse. Stort tack för det! Plan B blev uppskjuten, skönt.

Alldeles nykalibrerad och redo för jobb.

Plan B i alla fall?

När jag väl kommit hem med traktorn och började koppla slåtterkrossarna, återkom ett liknande problem. Det felsöktes till en givare som verkar ha gett upp under hemfärden med traktorn. Det verkade som att plan B kanske skull bli aktuell i alla fall. Medan jag väntade på besked om det fanns en givare på nära håll eller inte, så haltade jag runt med traktorn och kopplade på slåtterkrossarna. Även om krossarna redan var servade innan de vinterförvarades, så är det skönt att gå över allt noggrant precis innan start. När det var gjort så kopplade jag av krossarna och väntade och väntande och väntade. Pang så ringde Jocke från lantmännen, givare fanns och han var på väg.

Provkörda och nysmorda igen.

Allting löser sig

Traktorn kördes in i våran verkstad och jag förberedde så gott jag kunde. Ett litet tag efter lunch var traktorn som ny igen och jag kunde koppla på krossarna igen. Tack igen för denna akut-utryckning, bra service!

Givaren satt smidigt gömd bakom högra bakhjulet.
Där inne sitter den…. den gråa mitt i bild.
Inga jätte synliga fel på varken hylsa eller givare. Men fel var det uppenbarligen ändå.
Redo på riktigt den här gången.

Bra dag ändå

Trotts denna försening så slog jag dagens beting utan att utnyttja hela natten, det är fruktansvärt skönt med bra slåtterkapacitet. Dagens huvudmål var våra första års vallar. De flesta av dem kommer jätte fint, men ogräset verkar ha haft en lite tjuvstart. För att få bort ogräset och ge vallen en ny chans så slog vi dem. När jag ändå åkte förbi några av våra äldre och finare vallar åkte dem med av bara farten. När jag parkerade ikväll hade arealmätaren stannat på 44 hektar enligt EU kartan.

De här bitarna blev idag slagna.
En av de äldre vallarna, här med vad jag uppfattar det som bra med gräs.
Ingen snygg parkering, men det går inte att komma längre in om man inte har en större/starkare traktor.
Som de syns på bilderna så har vi Kuhn krossar, jag kommer skriva om dem hyfsat snart.

Nu är temat lite vallskörd på gården och nu har även plastarna fått komma ut i ljuset igen. På torsdag ska grejorna vara helt redo för då ska det pressas och plastas så det bara sprutar balar överallt.

Välkomna ut i solen!
Farsan började idag att blås rent pressen efter hösten. Materialet som idag blåste bort skulle nästan räcka till en bal.

Snart skiftar vetefälten i färg, Norinets ax är på väg ur holk.

Oj oj vad fort allting går, det är redan 2 juni och imorgon ska förmodligen en del av gräset som är slaget sprättas runt, men det återstår att se.

 

 

Förberedelsedag
Småpill