Förberedelsedag

4 juni, 2020

Imorgon ska det pressas och plastas gräs, då måste maskinerna fungera. Det kollade vi idag, nu funkar nästan allt.

Pressen

Jag tvättade bara utsidan inte insidan, ren blev utsidan i alla fall. Vi har just nu två pressar en New Holland och denna Kuhn som är på bilden. KUHN pressen får va först ut i år, så får vi se vad som händer senare..

När vi är färdig pressade på hösten tvättar vi aldrig pressen. Dels så vill vi inte ha in vatten i lager och elektronik, sen så brukar det alltid finnas någon kund som vill ha kört precis efter att man stortvättat/storblåst pressen. Däremot om vi har tid så blåser vi rent pressarna på vintern, denna vinter hade vi inte tid. Jag gillar att blåsa rent/grejor, inte bara för att det blir snyggt utan mest för att då få man chansen att kolla överallt på maskinen om något är på tok. Nu är den i alla fall renblåst, servad och påkopplad . Tyvärr räcker det inte med att traktor och press sitter ihop, de måste prata med varandra på något sätt. Åtminstone måste pressen prata med någon slags skärm i hytten. Som det ser ut nu är det inte så.

 

En av KUHN pressens fördelar är att den är lätt att göra rent. Det är lätta att komma åt överallt och det finns inte många jobbiga gräsgömmor.
Knivarna slipas, jag använder lamellskiva på vinkelslipen för detta.
Imorgon ska vi ha fullt med knivar i. Här monterar jag dessa.
Innan jag byte drag på 936:an för att passa till pressen. Skulle jag bara byta två rör stift till hitch-spärren lite snabbt. Ser det ut som att det gick lite snabbt om man kollar bilden?

Låtsas-ISOBUS

Det är premiär för kombinationen Kuhn press och Fendt 936 här på gården, och på 936:an har vi inte ISOBUS. Det som sitter på 936:an är New Hollands låtsas-ISOBUS, den fungerar tydligen inte med Kuhn pressen. Det kommer vi imorgon förmiddag lösa med att byta ut New Holland-låtsas-ISOBUSen mot RAUCH-låtsas-isobus. Med RAUCHs låtsas-ISOBUS ska vi komma åt alla ISOBUS redskap som finns, hoppas det stämmer, det fungerade ihop med pressen i alla fall.

Imorgon byts det kabel på traktorn. Här har jag bara för att test försett låtsas-ISOBUSEN med ström från annat håll.

 

 

Plastarna

Är dem mycket smutsiga på hösten efter säsong får dem varsin tvätt, annars smörjs dem bara och vinterförvaras. Dem är inte färdig servade än bara ihopkopplade, funktionstestade, lagade och tvättade nu. Nästan allting fungerade, det var bara något mindre elfel som behövde fixas till.

Redo för service och kuskkurs imorgon.
Kontakt fel.

 

Förarna

Det behövs ju folk som kör grejorna med. Pressen/pressarna brukar jag eller farsan köra och så blir det nog denna säsong med. Med plastarna är det lite speciellt. Under sommaren när vi kör åt en av våra större kunder så snurrar plastarna dygnet runt. Därför behöver även traktorn köras dygnet runt då. Nu i sommar ska jag vara med och köra plastare när vi kör åt den kunden, men jag är ju bara en person och vi har två plastare som ska gå 24 timmar/dygn. Därför behövs förstärkning, i form av ytterligare tre kuskar. En av dem kuskarna är Carl, som nu är en erfaren plastarkusk. Har jag räknat rätt fattas det då två, imorgon kommer dem två. Ingen av dem har tidigare kört denna sortens plastare, därför behövs introduktion och upplärning. Det ska vi ägna mycket tid åt imorgon, så dem och vi känner oss trygga när vi kommer ut till kund.

Mer N-sensor

Jag började denna dag med att köra lite N-sensor i vårkorn åt kund. När jag då ända var igång med N-sensor så passade jag på att skanna lite av vårat Julius vete. Det går åt rätt håll vad gäller utveckling och kväve upptag. Mycket av vårat Julius är nu i stadie 41 (flaggbladets slida utväxande) och ett av dessa fält hade ett kväve upptag i grönmassan på 152 kg N/ha enligt min snabbskanning.

Julius i stadie 41
Stort kväve upptag i grönmassan. 152 kg N/ha

Provsvar

Nu har äntligen provsvaren på bladanalyserna kommit. Det var faktiskt lite mer brister på mikronäringsämnen än jag trodde. Nu är frågan hur mycket det påverkar och om åtgärd ska sättas in. Mikronäring är ju lätt att blanda i sprutan när vi kör flagbladsbehandlingen på Julius vetet, Norinet som redan är sprutat är lite värre. Även om vi får för oss att inte köra allt med mikronäring, så är planen att göra någon slags försök med detta ändå. Får se hur vi gör, mer om detta senare.

Ett av provsvaren

 

Vi vände aldrig runt gräset idag, vi anser att det blir tillräckligt torrt ändå.

När vi är ute och kör på sommaren vet man aldrig när man kommer hem nästa gång. Därför har vi monterat postlådor på taggarna (plasthållarna)m, så att alla räkningar kan betalas även på sommaren.
Inslaget och klart
Nu är vallen slagen