Inslaget och klart

Nu är första omgången vallskörd pressad och inplastad. 

Denna dag innehöll två viktiga saker:

Göra plastade balar av det gräs vi hade på slag

Tack vare fint väder så kunde vi idag pressa ett kanonfoder. Allting har flutit på bra och vi har idag pressat ca 104 300 kg gräs (torrsubstans), det gör att vi hamnade på en skörd på ca 2370 kg /ha. Jag räknar med att det vi pressade idag hade en TS halt på 70%, det borde vara nära saningen. Det är en siffra vi får vara nöjda med tycker jag, med tanke på hur dåliga våra första års vallar faktiskt är än så länge i år. Hoppas de tar fart och växer nu.

Torrt blev det verkligen utan att vändas ut. En vändning hade blivit en onödig insats.
Fint foder som här är fint snittat.
Full fart på pressen
Här är en av tjänsterna som vi hyr in. Strängningen har vi inte tid med att göra själva. Vi är lite bortskämda med att ha en bra entreprenör till detta.

Introducera nya kuskar i den ädla konsten att plasta balar.

Även om man är säker på att det kommer att gå bra för de nya förarna, så är man alltid lite nervös för detta. Även om dem är duktiga kanske jag inte klarar av att lära och visa på ett bra sätt. Det visade sig ganska så snart att all nervositet var helt onödig. Om det berodde på att jag var en bra instruktör eller inte vet jag inte, men de nya kuskarna kom snabbt in i allting och det gick väldigt bra. Vi tog en väldigt lugnt start idag och innan vi åkte ut i fält fick dem bekanta sig med maskinerna på gårdsplanen.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att man gör detta väldigt noggrant, för att alla ska få chansen att lära sig ordentligt och få känna sig trygga i sin arbetsuppgift. Det är inte bara viktigt för att det ska kunna produceras, det är även viktigt för att säkerheten ska fungera. Osäkra förare blir lätt stressade och vid stressade situationer ökar risken för olyckor. Återigen är säkerheten det viktigaste.

De nya kuskarna Liam och Thobias i full fart med att serva plastarna.
Här provplastas det på gårdsplanen.
Redo för plastning i skarp läge.

 

Eftersom att jag inte själv var med och körde maskin idag, utan var med och kollade så allting snurrade åt rätt håll. Så tänkta jag att jag skulle hinna ta massa fräna bilder, det gjorde jag tyvärr inte

De plastar sig in i solnedgången.

Lite rörliga bilder från dagen: