Ko i diket

Det är kul med djur, men ibland är det lite jobbigt också.

Idag var en så dag då det var lite jobbigare. En av damerna i en av hagarna verkar ha tyckt att det var bra badväder idag, för hon tog ett dop i diket. Problemet vara bara att när hon väl badat klart det troligtvis inte frivilliga badet, så kom hon inte upp. Botten var för sank och slänten för brant, hon behövde hjälp på traven. Det hela gick väldigt fort och nu är hon på fast mark tillsammans med resten av flocken.

Vi fick fixa en ramp så hon kunde ta sig upp. Resten av flocken är med och hejar på.
Uppe igen. Det verkar inte som att badet gjorde henne renare…..

Det händer någon gång ibland att kossorna råkar bada, den här hade trots elstaket lyckats plumsa i. Men slutet gott allting gott.

Resten av dagen har gått i kvävets tecken.

Det är dags för oss att lägga våran femte och sista kvävegiva på vetet nu. Nästan hela förmiddagen gick åt till att bestämma storleken på fältens olika givor. Den här sista givan anpassar vi efter fältens olika förutsättningar. Mer om det imorgon (egentligen senare idag) när det är klart.

Här kommer lite intressanta nollrutor:

Till vänster i bild är nollruta för ogräs och första stråförkortningen. Ogräset syns tydligt på bild. Det som inte syns lika tydligt på bilden är att vetet i rutan är nästan en decimeter längre. Det verkar ha varit bra effekt stråförkortningen i år. Även ogräsbekämpningen verkar ha gjort nytta.
Vet inte om ni ser det, men i det mörka så finns det en ruta innanför flaggorna, den syn tydligt med ögat i verkligheten. Det är nollrutan på NS 21-24 (100 kg/ha) körningen och jag tycker att den ser bättre ut än det runt omkring. Konstigt, mindre gödsel men ser bättre ut. Det här måste jag lösa…….

Grissällskap

När jag körde en av de sista spridarna för kvällen, så fick jag sällskap. Det var några grisar som var sugna på att äta lite vete. Jag bestämde mig för att smyga på en av dem innan jag skrämde iväg den. Så här såg det ut:

Det är lite fascinerande att man kan smaska in dem på närmare avstånd. Hör i filmen gör jag just detta, det är jag som smaskar i filmen för att få den att tro att jag är en annan gris. Det brukar väldigt ofta fungera.. Det här var på en arrendemark som vi inte har jakträtten på. Precis efter att jag skrämt iväg grisarna kom jägarna. Då fick jag lite dåligt samvete…