Tomt på djur

Nu ekar alla lagårdarna tomma, åtminstone tillfälligt.

Slakt

Idag skickade vi alla våra slakttjurar på just slakt. Dem var 31 till antalet och lastningen gick väldigt bra. Det brukar faktiskt alltid gå bra, men det är ju trots allt levande djur så man ska alltid ha med sig att det kan krångla. Vi skickar sedan länge våra djur till Scan, så det blev destination Linköping för dessa herrar.

Det är väldigt skönt med erfaren personal när man ska lasta djur. Här går första herrarna på.
Vi brukar inte skicka slakt ifrån denna lagården, men det gick bra det med.

Färre djur

De senaste åren har vi lite sakta dragit ner på antalet slakttjurar. Det här är först året vi är nere på tvåsiffrigt på så länge jag kan komma ihåg. För några år sedan skickade vi mellan 700 och 800 slakttjurar om året, men det är en annan historia. Jag tycker hur som helst att det känns lite tråkigt, får se vad som händer i framtiden.

Äntligen tomt

Nu är det alltså äntligen tomt på djur inne. Vårat mål är att det ska vara så till midsommar, men lite förseningar gjorde att dem inte hämtades fören idag. Tjurarna i sig är väldigt lätt och snabbskötta och foder har vi gott om, men det finns ju som vanligt massor med olika anledningar till att vi vill ha tomt till just midsommar. Dels så är tjurarna slaktfärdiga då och underhållsfodring är en onödig utgift. Sen har vi andra anledningar med, vi har bland annat mycket annat att lägga fokus på tex utekörningen. Även om tjurarna varit lätt och snabbsköta så har det varit ytterligare ett uppbindande arbetsmoment varje dag. Till och med saker som går fort som tusan måste trots allt göras av någon.

Inga nötkreatur inne. …

 

Även tomt på skit

Ytterligare en kanonbra anledning är att när djuren är borta kan vi gödsla ut. När skörden är igång måste detta vara klart. Dels för att vi inte har tid då, men även för att kärrorna (och traktorerna) ska kunna tvättas och spannmålsanpassas i god tid. Så fort djurbilen lämnade gården började vi med utgödslingen. Nu är i stort sett all dynga ute ur lagårdarna och på plats där det ska spridas innan höstsådden. Kvar är lite noggrannare städning med skopa och grep.

Utgödsling härifrån sker med minilastaren.
Vi lastar sedan i skopa.
Och sen i kärra.
Båda kärrorna går åt för att få bra flyt i körningen.
Nu ligger det på åker och väntar på att bli spridet

Resultatet

Vi har inte hunnit få resultatet på alla slaktvikterna än, bara på tio utav dem. Det här är alltid spännande, även om att slakta med ögat är betydligt lättare än att skörda med ögat. Vi brukar ha individuella gissningar om snittslaktvikten per lass vi skickar. Ingen brukar vara långt ifrån rätt, den här gången är min gissning 386 kg. Imorgon vet vi resultatet.

Jag hittade ingen färsk bild på tjurarna, den här är ifrån 22 mars. Nu var dem i alla fall större.