I startgroparna igen

3 juli, 2020

Nu står vi i startgroparna för ytterligare ett produktionspass åt Hästkraft. 

Efter att få ha varit hemma för service och noggrann genomgång så rullade press och plastar ekipage från gården igen. Med kurs mot Nyköpingstrakterna för att paketera mer foder åt travhästar. Där står nu traktorerna redo för att börja närhelst det är dags under morgondagen. Det var inga större grejor som behövde åtgärdas, men lite småpill här och där.

Nyservade igen
De nya verktygs/reservdels-lådorna blev faktiskt väldigt bra, om jag får säga det själv.
Passar perfekt.

Tröskan redo?

Även tröskan börjar närma sig att ta plats i startgroparna. Det är ett tag kvar tills det är tröskstart, men tröskan är i alla fall snart redo. Det är bara en remskiva till returskruven som ska bytas (uppskjutet pga fel-leverens). Vi servar inte tröskan själva utan lejer in den tjänsten. Trotts att Läntmännen inte längre säljer Claas så använder vi fortfarande deras mekar för serva tröskan. Det är samma mekaniker som varit med sen tröskan kom till gården. Dem känner tröskan lika bra som oss, dem vet vad som är gjort, vad som ska göras och vad dem ska kolla lite extra på. Jag tycker det fungerar bra och har litar på att dem ser till så att den fungerar bra. Tröskan får bara inte stanna i skörden, så detta måste göras noggrann innan.

Elevator kedjan till tanken byts ut mot en ny.
Även skärbordet får sig en genomgång och uppfräschning.

Svävande morgon

Min morgon började med att flyga över våran raps och kolla hur den ser ut ovanifrån och ta bilder. Nu innan den går över och mognar och ser likadan ut över hela fälten, så passar jag på att ta en runda. Då ser man fortfarande skillnaderna uppifrån på olika områden. Man kan då analysera dessa och fundera på vad skillnaderna beror på och vad kan man göra för att påverka alla områden åt rätt håll. Det här går jag igång på, många svar finns i bilder från ovan

Det är ju inte helt lätt det härmed vad man får publicera för bilder från en drönare. Men bilder på åker får man publicera, det är tydligt. Så lite åker bilder från idag kommer här:

Kvävenollrutan syns lite grann från luften. Den röd pilen pekar på den.
Jag måste säga att jag tycker att rapsen ser bra ut i år.
Lite vete hann jag även med att flyga över. Ser ni kvävenollrutan?
Min dag innehöll även handarbete med en av lantbrukaryrkets symboler, grepen. Viss städning går fortare för hand än med maskin.

Nattens grispatrull har än så länge lyckat knuffa omkull två stycken. Det innebär att det nu skjutits 12 stycken grisar på det 130 ha åker vi själva har jakträtten på. Bra jobbat grispatrullen.

Resultat

Vi har ett resultat på slaktvikten, den hamnade i snitt på 368 kg. Det gjorde att jag inte vara närmast av gissningarna här på gården med min gin gissning på 386 kg .

 

 

Lucka mellan skurarna
Tomt på djur