Lucka mellan skurarna

3 juli, 2020

Den senaste tiden har det varit lite oroligt och tråkigt väder, i alla fall om man ska göra torrt hästfoder. Då gäller det på att passa på när de går.

Skurar eller regn

Den senaste tiden har vi inte haft någon längre period med uppehållsväder här i området. Det har varit skurar eller regn varje dag. Fram till för bara en liten stund sedan så trodde jag att skurar och regn var samma sak, nu vet jag bättre. Det är inte alls samma sak på väderspråket. Det går att läsa om här: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vaderspraket-1.3847    Vad jag däremot vet är att båda innehåller vatten som kommer ner ifrån himlen och att oavsett om vattnet kommer ifrån en skur eller ifrån regn så blir torrt foder blött.

Nederbörd de närmsta dagarna.

Inte mitt beslut

Jag måste säga att det är faktiskt är lite skönt att det inte är mitt beslut när det ska slås och köras. Det blir ju ofta ganska många hektar avslaget på ett bräde. När det väl är avklippt så ligger det ju gräs för stora ekonomiska värden, som inte får bli förstört av oväder. Då gäller det att ta rätt beslut, det är klurigt. Men som man säger skulle det vara lätt skulle alla hålla på.

Stora arealer med stort värde, är inget man vill riskera. Det är inte heller något för den nervösa typen.

Rätt beslut

Som vanligt så var faktiskt alla beslut rätt fattade (tror jag). Det fodret som var slaget blev omhändertaget i god tid innan nederbörden (för att garantera att jag inte säger fel om skurar och regn så är nederbörd ordet jag använder hädanefter). Det låter kanske smörigt när jag skriver som vanligt, men det är faktiskt så på riktigt. Vädret har dem som tar beslut stenkoll på.

Färdigt för dagen. Är det nederbörden som är på väg man ser på himlen?

Ytterligare 100 ha

När maskinerna parkerades för dagen så var ytterligare ca 100 hektar foder pressar och plastat. Det verkar som att det innebär att vi nu är halvvägs på detta projekt. Nu hoppas vi på lite mer fint väder så är det snart färdigt.

Full fart i ett backigt Södermanland.
Kör så det ryker.
Depå stopp för plastlastning måste tas med i beräkningarna.
Jag firar dagen med en Trocadero, det är vardagslyx det.

Regn är ju bra

Som vanligt så vill väl inte alla ha uppehållsväder, så vad som är fint väder kan ju diskuteras. Över våra åkrar skulle jag kunna tänka mig några dagar med lite regn (måttligt regn heter det jag vill ha på väderspråk). Lite svalare väder och en liten skvätt vatten skulle nog vara bra när vetet matar sina ax. Även om jag har gissat på att vi börjar tröska 25 juli, så gör det inget om det blir senare pga av skörd. Här skulle man kunna använda det gamla uttrycket, Regnet är bra för vårat vete (egentligen potatis) och grannens torra hö.

 

Det verkar som att ledighet kanske infinner sig imorgon, då ska här familjemysas!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dunder, krut och envishet....
I startgroparna igen