Swiften är (nästan) klar för höstrapssådd

Den här veckan verkar vädret gör att det blir stillestånd i vallskördandet. Då passar vi på att förbereda inför hösten, det är lite allt möjligt som ska göras (helst i god tid innan). Överst på mitt bord var att förbereda kultivatorn för rapssåd. 

Kultivatorsådd

Förra året sådde vi för första gången höstrapsen med våran Swift.  Hur vi gjorde förra året går att läsa här: https://blogg.atl.nu/abbotnas-sateri/2020/04/11/hostrapssadd/  Planen är att vi ska göra i stort sett likadant i år. Det kan ändras men troligtvis inte, jag tror stenhårt på det här!

Ute i god tid

När det väl är dags att så vill jag att det bara ska vara att koppla på kultivatorn och åka. Det finns inte tid för något sista minuten strul när det väl är dags, i absolut värsta fall kanske vi missar sådden pga av det. Därför är det hög tid att se till så att det bara är ”plug-and-play” när det är dags. Det finns alltid något att göra med maskinerna innan säsong. Även om det mesta ska vara ok sen dem ställdes undan så är det alltid något som ska ses över, modifieras, ställas in, bytas etc etc. Just kultivatorn visste vi att det var lite extra fix med utöver en vanlig service.

Nästan ”plug-and-play” redo. Det är mycket plug innan det blir play. Nästan alla hydrauluttag går åt på traktorn.

Vad gjorde jag på Swiften idag då?

Vi hade ett antal krokiga pinnar som bytes ut mot nya, som också var krokiga men på rätt sätt.

Full genomgång av pinnar, nu är alla som sitter på krokiga på rätt sätt.

Jag satte dit lite grejor som hade med själva såmaskins-påbyggnaden. Förra hösten när jag byggde på detta så fattades det lite grejor, dessa grejor gick inte att få tag på då. Improvisation blev alltså nödvändig på vissa saker. Nu har grejorna som fattades kommit och sitter på plats. 

En av grejorna som fattades, nedsläppet för utsädet.

Flyttat över BioDrill enheten från välten till kultivatorn. Än så länge får välten och kultivatorn dela på såenheten. Det går relativt lätt att flytta över enheten och tar ca 1-1,5 h för en och en halv person.

För att ta loss BioDrillen från välten, handlar det mest om att lossa slangar.
När BioDrillen väl är loss går den lätt att lyfta runt.
Farsan är säker på handen när han kör, det underlättar monteringen avsevärt.

Monterade ett litet lyse i sålådan. På själva sålådan så finns det ett jättestort och fint siktglas, tyvärr så är det oftast för mörk i sålådan så man ändå inte ser in i den. Det hoppas jag att jag nu åtgärdat med en blygsam liten lampa. 

Nu borde det synas vad som finns i lådan.
Tänt vare här

Nästan klar

Den är nu egentligen såklar, det enda som är kvar för att det ska gå så raps. Är att kolla luften i däcken, smörja och byta utmatningsvals på såenheten. Vi har däremot en grej till vi ska greja med. För att släppa säkerhetsspärren för att kunna fälla ut sidosektionerna, så har vi det berömda snöret. 2020 och vi har ett snöre in i hytten, som man måste dra i för att kunna fälla ut redskapen…… Det tycker jag känns lite stenålder. Så det ska nu byggas om så att det går med hydraulik i stället. Hoppas det blir bra, annars får vi stå ut med stenålders-snöre ett tag till….

Här är en del av stenålders-snöret…… Hoppas vi snart byggt om detta.
Den ser lite häftigare ut med BioDrillen på, det måste jag erkänna.
Redo för sådd imorgon bitti om det skulle behövas.