Stenkörning och o-önskat regn

Igår morse så hade jag en helt annan rubrik på det här inlägget. Jag tänkte att det skulle handla om effektiv slåtter, men det hjälpte högre makter mig att ändra på. 

Vallskörd ändå

Det såg ju ut som att regn skulle hindra vallskörd denna vecka, men igår så skulle det vara fint sa prognoserna vi tittade på. Vi har några första års vallar som vi fortfarande har problem med ogräs i. Därför har vi tänkt att ta dem så fort möjlighet gav. Vi tänkte en hit´n run , slå på morgonen, pressa på kvällen och igår verkade vara en bra dag för det.

Jag har inget emot östgötar, men dem kan väl behålla sin landskapsblomma hemma? Det blåa i vallen är blåklint.

Dagen började bra

Bra start på dagen. Här är en av bitarna med lite mindre ogräs i.

Det började bra och lagom när jag tänkte att jag är snart hemma i god tid till lunch, så dundrade jag på en sten med ena bakkrossen. Det var ingen stor sten och den orsakade ingen stor skada, men tillräckligt för stillestånd. Det var en släpsko som fått stryk och behövde bytas. Jag hade ingen sådan med mig utan var tvungen att vänta på att någon från gården kom med en. Hyfsat snabbt var jag tillbaka på banan igen. Detta är första gången jag kör på sten så jag behöver laga något direkt, tur att det var lindrigt.

Defekt släpsko hindrade mig från att vara klar i god tid.

Regn ändå

När jag senare under dagen stod utanför verkstaden och servade slåtterkrossarna, så öppnade sig himlen fast den inte skulle det. Inte bara en gång utan flera gånger. Förutsättningarna ändrades och vi blev lite rådvilla hur vi skulle göra. Eftersom att det idag ska regna och det inte verkar vara något direkt torrväder de närmsta dagarna så bestämde vi oss för att köra ihop gräset ändå.

Regnbågen är fin men jag hade gärna sluppit se den igår. Tittar man noga ser man att det är fyrkantsbalar vi slutet på den…

Pressning i regn

Så i en blandning av skurar och uppehåll pressade vi ihop gräset i alla fall. Det är alltid lite lurigt att pressa när det är blöt, gräset har en förmåga att vilja fastan överallt och knytarna på pressen brukar inte vilja vara med till 100%. Det positiva när man pressar plaskblött gräs är att man inte behöver oroa sig för daggen. Nu är det i alla fall klar och dyngsurt ensilage blev resultatet.

Det hann bli mörk innan vi blev klara.
Jag var med och lyfte undan balarna direkt.
Dem balar som inte fick plats på första vändan med släpet ställde jag i fältkant. Av erfarenhet så veta jag att när man staplar dessa blöta, fullsnittade fyrkantsbalar, så behöver man inte lägga ner energi på att få en jätte snygg trave. Det blir plockepinn då. Det bästa är att ställe dem som på bilden så länge.
Inte mysigt att dra om undergarnet här inte….

Nu har dessa vallar fått ännu en chans att bli kvitt ogräset, hoppas dem tar den.