Redo för skörd 2020

Ja, nu är vi faktiskt redo för att starta skörden 2020, även om våra grödor inte är det än.

Man ser nu att trösken börjar komma igång lite här och var nu, härligt! För oss kommer det dröja ytterligare ett tag, det tidigaste vi har är Norin-vete.

I god tid

Jag tycker att det känns som att vi är klara med allt i god tid innan skörden.

  • Tröskan är genomgången, servad och ska bara tankas för att kunna sätta igång.
  • Spannmålskärrorna är redo för att köra spannmål.
  • Spannmålsanläggningen är genomgången, servad, städad och redo för första lasset när som helst.
  • Planeringen av var allt ska lagras, för att utnyttja lagringsutrymmen max är klart

Vi behöver alltså bara koppla kärrorna på traktorerna och skärbordet på tröskan, så kan vi trycka på play och allt är igång. Det känns fruktansvärt skönt och det är inte alltid vi är klara så här tidigt.

Hjärtat i skördeverksamheten

Lite bakom kulisserna så har spannmålsanläggningen färdigställts inför skörd. Spannmålsanläggning är ett långt ord, jag brukar använda ordet torken istället och nu gör vi det här med. Precis som jag skrivit tidigare är torken en av de allra viktigaste ingredienserna vi har för att skörden ska rulla på bra för oss. Den fyller stor funktion under skörden och får bara inte krångla eller gå sönder, det kan bli en Akilleshäl om vi har otur. Här tycker jag verkligen att det gäller att tänka ingen kedja är starkare än svagaste länken. Det gäller självklart skörden i stort, men går även att bryta ner på endast torken. Går tex någon av drivlinorna på torken sönder, så kan hela skördeverksamheten stanna upp. Tröskan är lättare att byta ut än en tok-havererad groptransportör….

På torken är det så himla mycket som kan gå fel, beroende på olika anledningar. När vi väl har tryckt på play för skörden så får det inte gå fel, det finns det inte utrymme för. I förberedelserna av torken gäller det att gå igenom dessa och se till att alla risker minimeras.

Här är hjärtat i skördeverksamheten inifrån.
Här är alltihop uppifrån.

Hårdvaran

All hårdvara (kommer inte på något bättre ord) måste vara sjysst, så som tex elevatorer/transportörer, nivåvakter, gropgallret, elspjäl etc etc. Fungerar inte tex nivåvakterna, så spelar det ingen roll hur fint datastyrsystem med automatik man har. Hårdvaran är nog kanske den lättaste delen, även om det tar tid. I år tog vi ju även in experthjälp till delar av detta.

Gropgallret är en typiskt o-bra grej om det brister. Skulle kännas som en rejäl uppförsbacke om ett spannmålskjuts skull trilla igenom….
Här kollar jag nivåvakten för full silo och hur man tänkte när det blev min arbetsuppgift att göra detta, kan man undra. Jag är känd för att inte kunna gå nära något som kladdar utan att kladda runt. Uppe på silosarna var det inte annorlunda…..
Många vändor upp och ner har det blivit.
Jag tycker den här silon ser redo ut, i alla fall uppifrån.
Experthjälpen Hasse.

Mjukvaran

Om inte mjukvaran i datorn fungerar så är hårdvaran i anläggningen helt värdelös, det är bara skrot med potential. Därför är det här fruktansvärt viktigt att det fungerar fullt ut när vi drar ingång. I min värld är det självklart att det fungerar utan problem, så verkar det inte vara i verkligheten. Därför är det viktigt att det gås igenom ordentligt inför varje skörd, särskilt när det som i år har lagts till lite saker i systemet. Nu verkar det i alla fall fungera och vi hoppas på att inga buggar dyker upp vartefter……

Här går mamma igenom så allt fungerar som det ska.

Människan

Den starkaste och svagaste länken, lite beroende på läget för stunden. Att det är stressigt i skördeperioden är väl ingen hemlighet, därför så behöver den som sköter torken ha koll på allt, både innan, under tiden och efter – alltså hela tiden. Här på gården det Christin som har huvudansvaret för torken, så jag är inte orolig över att det sköts på bästa sätt. Även om allt är automatiserat och datastyrt på torken så sköter det sig inte självt, det ska gudarna veta. Det gäller att hela tiden ha koll så att det som borde hända händer och det gör det för det mesta.

En sak vi gjort som hjälpt till att bygga bort människan som svagaste länken, är att ha motorspjäll överallt. Då minskar man risken att glömma bort att ändra något spjäll och tex skicka blött vete på torr raps.

Här är hon, superkvinnan som sköter torken. Hon har slitit ut några skyfflar minsann….

Allt är redo för skörd men…

som vanligt finns det lite mer att göra. Bland annat ska det ses till så att den gula-fula damm och boss containern försvinner för gott. Den står ju än så länge kvar men nu ska det byggas en ”plansilo” istället. Detta plus lite småfix är kvar men i det stora hela är vi helt redo.

Förhoppningsvis slipper vi se den här gula-fula så mycket mer. Här ska det istället bli plansilo för damm och boss.

I morse firade vi in min första semesterdag med att gå upp 04:45, då tyckte barnen att det var dags att gå upp. Härligt med sovmorgon nu när man inte ställer någon väckarklocka.