Allting rullar på

Även om jag har semester så rullar allting på ändå. Idag pressades och plastades våran egna andra skörd.

Inte helt utanför

Trotts att jag inte är med fysiskt ute och jobbar, så får jag vara med lite ändå. Jag får dels muntliga rapporter och bilder, men kan även kolla vad som händer på Logmaster. Då behöver jag inte känna mig utanför och kan ha stenkoll på vad som händer vart. Lite skönt ändå….

Så här såg det ut nyss på ett fält.

Andra skörd

Vi har ju haft många olika svängar med både första och andra skörd här på gården. På grunda av olika anledningar har vallarna skördats vid olika tillfällen. Idag kan man nog säga att våran ordinarie andra skörd pressades. Vi har haft jättefint torrväder här de senaste dagarna så det här fodret blev så som vi vill har det nästan hö-torrt (till skillnad från sist, när vi körde i regnet. Precis som förra gången staplades balarna på en gång i fältkant.

Vi gör lite längre balar denna skörd.

Viktigaste fodret?

Idag kördes även det kanske viktigaste fodret för året in….. just det hästfodret till de egna hästarna här på gården. Det kördes prima torrt, grovt gräs med lågt näringsinnehåll. Speciellt med dem här balarna är att vi gör dem så korta det över huvud taget går. Det är plastaren som är begränsningen här. 80 cm långa(korta) gjordes dem. Det krävs verkligen koncentration när man plastar dem, så att dem inte dansar av plastaren. Om man bortser från plastning och transport av balarna är det här en väldigt trevlig storlek på balar, om man inte har så många hästar som ska fodras. Dem är även trevliga att rulla runt för hand och därför lätta att få in i stallet. Självklart är allt foder på gården lika viktigt, men det skojas och retas om att hästarnas är viktigast. Ibland blir inte det tilltänkta hästfodret hästfoder, utan om djurskötaren (i detta fall min mor) hittar något som passar hästarna bättre när hon fodrar nötkreaturen, uppgraderas nötfodret till hästfoder och hästfodret blir nötfoder.

Så här ser dem ut.
Tycker man att det blir få balar per hektar, kan man alltid öka antalet genom att minska balstorleken. Kanske hjälper för stunden?
Lite krångliga att hantera är dem allt. Tålamod är en balstaplares bästa vän….

Nu semesterbilder

Jag firade in semestern med en ny cykel. Det var inte fören den kommit hem och jag cyklat en sväng som jag insåg att det var en herrcykel. Jag blev kanske inte helt nöjd med stången. Att behöva göra cirkuskonster varje gång man ska gå av och på cykeln är lite jobbigt, men jag lär mig kanske. Om inte annat kanske det gläder min omgivning när jag hoppas på och av, ser nog inte helt graciöst ut..
Vi har hittat en guldgruva bestående av vilda hallon. 
Den blev snabbt barnens favorit ställe och alla promenader och cykelturen bär nu mera av dit.
En gammal tråkig källarkulle på tomten har fått en ny look. Riktigt trevlig tycker jag.
Jag råkade ta en sväng över ett vetefält på kvällskvisten och kan konstatera att dessa är lite överallt på vändtegar. Mördarsniglarna har verkligen exploderat, kommer dem bli ett problem i vetefälten i framtiden?

Tack Christin, för de fina bilderna på vad ni gjort idag.