Förstörd kväll

Ursäkta för negativ rubrik. Jag älskar att vara positiv, men ibland kommer vissa negativa inslag. Här är något som förstör min sinnesstämning något just nu…

Underbar dag

Det har varit en underbar dag och dagens inlägg skulle egentligen varit positiv, men något kom i vägen. Det är ofta något kommer i vägen, synd bara att det här innehöll en del negativ energi….. Det tar för mycket plats hos mig för att bara lämna.

Tid för flygtur

Efter att hela familjen väldigt trötta somnat ikväll, inklusive mig. Så vaknade jag i sonens säng av mitt ”sov inte bort hela kvällen, du har fler plikter”-larm. Efter att ha gjort de plikter som måste göras först, så fick jag en liten lucka. Den luckan var perfekt för lite drönarflygning över fälten. Jag har upptäck att på kvällarna när solen står lite lägre så syns ojämnheter på fälten lite extra tydligt. Eftersom att vi är ständigt på jakt efter bättre skördar så kollar jag uppifrån för att se hur vi påverkat fältet och grödan, ett extremt bra hjälpmedel i beslutsfattning som jag kommer skriva mer om framåt.

Så vad hände?

Nöjd som jag var över bra förutsättningar för grödspaning från ovan, så skickade jag upp drönaren. Jag hade höga förhoppningar på att få se lite fint vete från skyn. Det sprack så fort drönaren kom upp på några meters höjd. Redan från ovanför bilen syntes skador, mycket större än jag trott. Bara alldeles bredvid bilen, på vägen som går precis intill där vi dagligen går hundpromenader. Jag har sett någon stig men inte trott att det såg ut så som det gör.

Dessa stigar är bara några meter från vägen.

Det blev inte bättre ju mer jag flög över fältet. Jag har sett lite skador på några kullar och lite stigar, men hade ingen aning om att det var så mycket som det faktiskt är. Det kom lite som en chock för mig. Jag har ju ändå sett det här fältet nästan varje dag, men ändå missat det här. Skadorna syns inte ordentligt fören man kommer upp på höjden. Förvåningen av att vi hade så mycket skador var det som påverkade min kväll lite negativt…

Här är en del av fältet
Här är det  området från bilden ovan markerat på en karta, i detta område är det ca 1,19 ha som ser är nedtrampat som ovan. Det kommer märkas på skörden….
Här är en av de kullar jag sett och visste var hårt åtgången.
Även denna kulle hade jag redan sett
Hur många procent är det som försvinner?
Så här borde det se ut. Hör syns även de ojämnheter som jag egentligen var på jakt efter att se…

Vem är skyldig?

Jag har ju skrivit tidigare om våran kamp för att hålla vildsvinen borta från fälten. Den tycker jag har lyckats bra! Även om någon enstaka gris fortfarande dyker upp här och var så upplever jag att vi lyckats hejda de värsta skadorna från grisarna. Senast häromnatten ramlade en galt på ett av våra fält, nummer 15 i ordningen. Jag nämnde ju även att vi har större problem med ett annat viltslag och det är det viltslaget som nu börjat göra skador: Kronhjorten, detta majestätiska djur som är så vackert att titta på kostar oss nu pengar varenda natt. Den största skadan dem gör är inte själva ätandet, utan allt dem trampar ner. Dem trampar runt på stora områden och trycker ner hela plantan på marken. Kronhjorten är ett av de smartaste och skyggaste djuren vi har. De flesta kommer inte ut på fälten fören det blir mörkt och är borta när det blir ljust. Det är fruktansvärt svårt att få bort dem från fälten.

Här är dem faktisk ute även fast det är ljust, det är inte vanligt och det är oftast herrar som är ute då.
Här syns hur tydliga stigar det blir efter dem.

 

Öppnar upp för fler

Inte nog med den skadan kronhjorten i sig gör, de områdena som dem trampar ner blir perfekta landningsbanor för tranor och gäss. Som i sin tur står för mer ätande än trampande.

Inte värst

Jag vet att det finns många som har mycket värre skador än det här och vissa som till och med tvingats lägga ner lantbruket pga av för stora viltskador. Det är fruktansvärt!

Något som är viktigt tycker jag är att bara för att det finns värre viltskador på annat håll så försvinner inte dessa viltskador. Ofta i debatten hör jag argumentet: det här är ju ingenting du ska se på den här gården, där har dem skador. Ett jättekonstigt argument som är lite som att rättfärdiga/förminska ett litet knivstick, för det finns ju faktiskt dem som blir skjutna.

Fruktansvärt tråkigt

Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt och ledsamt med viltskador. Vi lägger ner både tid, pengar, energi och själ i det här, alla insatser är gjorda och det är bara skörden kvar, så blir det uppätet eller nedtrampat av någon annan. Jag trodde inte att det var så mycket nedtrampat i år, det har sett bra ut från sidan.

 

Nu avrundar jag det här annars fastnar jag här hela natten, nu ska jag försöka hitta tid för att kartlägga skadorna och försöka se omfattningen. Vill få det tydligt att jag vet att det här inte är extrema skador, men tillräckligt för att det ska märkas på skörden och i plånboken. Jag tycker det är för stora skador.