Det närmar sig

Även om vi enligt förra höstens och denna vårens planering redan nu skulle ha tröskat åtminstone 38,43 hektar vete. Så har vi inte det, men det närmar sig. Om en vecka är vi nog igång.

Inte negativt

Trotts att våran planering har spruckit med ca en vecka så är det inte negativt (tror jag). Vi har lite mark som det alltid har saknats vatten på i slutet av växtperioden. Även om grödorna där ser jättefina ut fram till någonstans runt mjölkmognad-degstadiet, så brukar då vattnet ta slut och grödorna brådmognar. Skörden blir alltså nästan alltid något lägre där än på resten av våran areal, men det blir då ofta en tidigare tröskstart där. Pga av detta har vi försökt ha tidigt vete där, så det hinner mata lite mer innan vattnet tar slut. I år verkar det som att vattnet där har räckt hela vägen fram, det har inte brådmognat på samma sätt. Tröskningen där bli alltså något uppskjuten, men förhoppningsvis pga av högre skörd. Det är alltså troligtvis inte alls negativt. Hoppas bara att vi gödslat tillräckligt så vi får proteinet med oss. Än så länge har vi inte bommat det, men nån gång ska ju vara den första….

Eftersom att jag har semester blir det begränsat med spring på fälten nu, i alla fall dem som ligger en bit bort. Här hade barnen hunnit somna i bilen så jag fick/kunde inte gå ut och kolla mognadsstatusen. Tur att mor och far hunnit med en runda nu ikväll med promenering i fälten inkluderad. Jag fick i alla fall se det från bilen, här är Norin-vete….

 

Start nästa helg?

Just nu är prognosen att vi är igång nästa helg. Inte alls på den marken jag skrev om ovan utan faktiskt på ett annat ställe. Det har inte heller brådmognat, men det mesta där är sått 14 dagar tidigare än på den mark där vattenbristen vanlig. Det är inte samma stora skillnad på avmognaden (tror jag), men det kommer vara en viss skillnad. Hur som helst börjar det nu planeras lite smått för skördestart nästa helg, och även vilka fält och i vilken ordning. Så från och med nästa helg kanske vi äntligen är igång med skörden 2020 och allt vad det innebär.

Här är bilder tagna från CropSAT. Jag har här använt modellen Skördekarta och ju mörkare celler desto högre skörd. De fält vi har Norin-vete på och som är tidigast syns här på bilderna. De två markerna som jag skrivit om ovan är skilda med det blåa strecket. Det vänster om strecket är det vi troligtvis tröskar först och det fält som är inringat i rött är nog först ut. Det till höger om det blåa strecket är där vattnet brukar ta slut. Ska man tro denna skördekarta så är skörden sämre där även i år, även om det mognar senare. Jag tror ändå att skördenivån där kommer att krypa upp lite närmare vårat fem års-snitt för hela arealen än vad det brukar.

 

Lite sidospår med bilder

Vill inte verka kaxig, men jag sa ju att det inte var någon ide att lägga ner för mycket tid och energi på att stappla blöta, fullsnittade fyrkantsbalar. Så här ser travarna ut nu.Så här kan vi inte ha det, här krävs en insats.
Det är inte samma trave som ovan men samma sak, så här såg även den traven ut innan den krackelerade.
Målet att få fart på vallarna och minimera ogräset, verkar ha lyckats bra. Nu kommer vallarna jättefint med mycket mindre ogrästryck.
Farsan sliter på med damm och boss plansilon.
Det går framåt och börjar se riktigt bra ut..
Första halmen för i år har gått igenom pressen. Körning åt kund