Inte bara tröskning

Skörd är ju väldigt lätt att förknippa med tröskning, men det är ju så mycket mer än tröskor och kärror.

Mycket runt omkring

Ja vid sidan av tröskan och hemkörningen händer det med mycket. Vi har det uppdelat så att Jan och Christin sköter själva skördandet och jag det runt omkring. Det tycker jag är en bra uppdelning då kan jag greja med en massa annat. Så vad är då en massa annat?

Fixa grävmaskinen

Min första dags-uppgift var att se till så att grävmaskinen är i fullt fungerande skick. Det var ett tag sedan den var igång och den har inte direkt vilat sig i form, maskiner mår ju egentligen inte alls bra av att stå stilla. Det som nu hänt var att några packningar verkat har ”torkat ihop”, det var i alla fall hydraulolja på golvet i hytten. Så kan man inte ha det, så det åtgärdades idag. Annars var det bara allmän översyn och nu är den i fullt fungerande skick.

Helt klart obra, med oljat golv i grävmaskinen (även om jag har matta ovanpå)
Här är boven…
Som nytt, fast bättre.

Varför är det då viktigt att grävmaskinen är i topform under skörden/höstbruket? 

Jo för att i våran ganska så intensiva höstgröde-anpassade växtföljd, är det då vi har bäst möjlighet att fixa på och runtom fälten. Gör vi detta nån annan tid kör vi ner lite av grödan.

Exempel på vad som kan göras efter skörd och innan sådd. Först klippning med hummer, sen grävning.
Nu står den lastad redo att rycka ut.

Halmförberedelser

Min viktigaste to-do grej idag var att se till så att vi är redo för halmpressning när det är dags. Ett tag trodde jag att det skulle gå att pressa lite idag, men det får vänta lite till. Hur som helst så gjordes det förberedelser. Liam som nu har kommit tillbaka efter välförtjänt semester har med hjälp till men detta. Han fokuserade mer på halm

lagren  och jag på halmen och balsläpet. När vi kör halm så kör vi balarna tre i höjd och släpet är anpassat för två i höjd. Därför gjorde vi för något år sedan förhöjningar i sidogrindarna, för att möjliggöra att köra tre i höjd utan att kasta spännband. Detta gjordes bara i ordning och användes aldrig, men i år ska det provas och nu sitter dem på.

Förhöjningarna monteras.
Nu sitter dem där.

Även halmen behövde förberedas något. Eftersom vi lägger halm även på vändtegarna på Norinet, så behöver vi stränga upp det som blir nedkört vid vändningarna men tröskan. Det har idag Bernt varit och gjort med sin strängläggare, när han ändå var här fick han även snurra lite på tegarna med. Det gjorde inte att det gick att pressa idag, men imorgon borde det gå. När kärnan är mogen men inte halmen tar det en liten stund för halmen att vissna.

 

Fingertoppskänslan säger att det går, men vänta ändå tills imorgon. Men provkör ända gärna pressen någon bal.
Erfarne Bernt snurrar halm som aldrig förr.

 

Ilsboröjaren

Förra året köpte vi en Ilsboröjare för att hålla rent runt fälten. För att slå ner ogräs och otröskad gröda i kanten samt att hålla skogen borta från åkern. Tanken är att det ska bli en standar behandling varje år att köra med den efter skörd och innan sådd. Idag fixades den och provkördes,så nu är den med redo.

Det är aldrig bara inte…
Fint blir det och nytt gör det!

Tröskningen fortsatte idag och nu har vi tröskat ganska så när 40 ha. Det är lite mer än 10% av våran höstvete areal för i år. Vi är alltså på god väg. Nu hoppas vi att regnet som inte ska komma enligt prognosen inte kommer. Då blir morgondagen en kanondag, det känner jag på mig!

 

Veteskörden fortsätter
Jag har full koll via LOGMASTER
LOGMASTER gör att jag vet nästan allt, fruktansvärt bra verktyg! Här ser jag hur effektiv farsan är, än så länge är ha inte o-effektiv. Men man kan ju undra va de där sju inaktiva minuterna är….
Här är lite av det regn som inte skulle komma, hoppas det var det enda!
Jag fick hoppa in även idag och prova köra lite transport.
Torkningen rullar på och mor har full kontroll!
Imorgon är en ny dag, då kanske vi inte är hemma när det fortfarande är lite ljust ute?