Nu tröskar vi vete

Efter regn kommer solsken och inte dåligt med solsken heller. Tack vare dagens fina väder är vi nu igång med skörden 2020!

Veteskörden är igång

Ja så är vi äntligen igång med skörden 2020, det känns helt underbart. Nu ska vi skörda det vi sått, det har jag egentligen längtat efter sedan det såddes. Nu ser vi resultatet inte bara efter vad vi gjort i år, utan även vad som gjorts på fälten i flera år. Man får inte glömma att det vi håller på med egentligen är långsiktigt, förbättra jorden och ta högre skördar. Jag längtar egentligen redan till kommande skördar, men får väl ta och njuta utav den här först.

Nu är vi igång!

Tröskstart på eftermiddagen

Idag efter lunch så tog vi våran runda, för att se hur statusen var på Norin-fälten. Efter gårdagens blöta resultat så var inte alla övertygade om att det skulle gå att tröska idag heller. När vi sedan var klara med rundan var vi alla tre övertygade om att vi skulle sätta igång idag, frågan var bara när och var. För säkerhets skull tog vi med ett gäng ax hem för urtröskning och vattenhaltsmätning. Vi tre hade olika uppfattningar om vattenhalten, och som vanligt så trodde den äldre generationen att det var surare än vad jag trodde. Såhär trodde vi att vattenhalten var Jan-25%, Christin-24% och jag 22%. På något konstigt sätt var jag närmast.. Det var inom våra gränser för att köra så vi satte igång.

Vi använder en av våra små vattenhaltsmätare för att göra ”förprovet”
Spänningen är olidlig
Tröskbart blev svaret
Ska man tro vädret behöver man nog inte ha så bråttom, men dem har haft fel för…

 

Hyfsad start

Vi kom igång runt klockan 16:00 och när vi slutade vid 20:00 hade vi tröskat av ca 12 hektar, detta trotts lite småstrul och igångkörnings-sträcka. Även om vi gör detta varje år, så är man alltid lite ringrostig när det drar igång. När vi började tröska så låg vattenhalten på 21% och när vi slutade så var den nere på under 17%. Varför slutade vi då när det var på väg neråt? Ja det får man undra, men de efter de senaste dagarna regn så är du det ju inte helt torrt. Daggen kom tidigt och blötte ner halmen. Vi får nog vara nöjda med denna första tröskdag.

Första metrarna för i år.
Här tippas årets första lass.
Ett av de första lassen, när det är tröskat tar vi vattenhaltsprover med den ”riktiga”vattenhaltsmätaren.
Ett av de senare lassen
Rent och fint blev vetet i alla fall.

Bra skörd?

Årets skörd verkar inte bli helt dum, i alla fall inte i avkastning/ha. Vi saknar tyvärr vågar, både körvåg och våg i spannmålsanläggningen. Därför får vi helt enkelt kolla på tröskans skördemätare, den brukar stämma ganska så bra. Den stämmer inte på kilot och ibland har den helfel, men för det mesta så stämmer den bra. Det är i alla fall det bästa vi har just nu, ihop med räkningen utav kärror och hur mycket plats det tar i silosarna. Vad den egentliga skörden blir vet vi inte fören vi har levererat allt. Ja ni förstår, vi har tyvärr inga exakta siffror fören senare. Därför kör vi på det vi har så länge. Det första fältet vi tröskade landade på ca 8300 kg/ha och nästa fält verkar inte bli sämre, så vi verkar inte ha så låga skördar på gång. Jag tror och hoppas att vi kommer att slå förra årets skörd. Då fick vi 8500 kg/ha på Norinet och 8740 kg/ha på Juliusen, detta enligt vad vi levererat. hoppas vi kan slå det i år, det skulle vara roligt!!

Det är svårt att tröska med ögat, men vad tror ni? stämmer det med 8300 kg/ha?
Det blev några kärror i alla fall

Tröskade inte hela dagen

Ja hela dagen ägnades inte åt tröskning, första delen var det förberedelser inför vad komma skall som gjorde. Bland annat så sprutades det glyfosat på några vallbrott och fixades med maskiner. Jag ägnade mig åt maskiner. På grund av olika omständigheter i år så kommer vi inte att sprida snigelgiftet med välten i år, utan med Rauchen. Välten kommer troligtvis även att få en större roll i höstens jorbearbetningar. Därför behöver inte såslangarna sitta på välten, dem är mest i vägen. Jag tog därförbort dessa idag.

Farsan på väg mot avdödning av vall
Bort med fördelarhus och slangar

Får inte vara med

När vi tröskar nära gårdscentrumet så är inte jag med i trösklaget. Det är Jan och Christin som sköter det, vi kör i regel alltid flygande tömning och då passar det bra med endast en som kör hem. Jag fick idag istället njuta av att meka med mitt hat-objekt när det gäller att meka, traktor stolar. Traktorstolar ska bara fungera, varför är det inte så? Det var i alla fall gasdämparen till sidodämpningen som hade både gått sönder och lossnat och behövde därför bytas. Precis som alla välsorterade reservdels-magasin så råkade vårat innehålla en sådan gasdämpare. För att byta denna gasdämpare måste man plocka ner nästan hela stolen, jättekul och smidigt. Precis när jag svettats igenom nermonteringen av stolen så långt jag behövde, så fick jag hoppa in och köra några lass vete medans Christin körde igång torken. Det strulade lite så några lass blev i verkligheten att köra tills vi slutade tröska för dagen.

Här fick jag njuta.
Medan vete transporterna gick förbi utanför.
Syns det att jag njuter?

Skönt att komma ifrån mitt stolsmek en liten stund. Jag tänkte ju som vanligt att det där med att byta gasdämparen är snart gjort, så jag parkerade traktorn lite halvdumt i verkstaden. Dörrarna gick inte att stänga fören traktorn var borta. Som tur var så gick hopsättningen väldigt bra och tog inte alls så lång tid jag befarat. Nu är stolen hel och håller förhoppningsvis tills vi byter den traktorn.

 

Sen fick jag vara med

Dum parkering? (obs gafflarna stod inte så när jag parkerade)
Nu är stolen som ny, hoppas den är det ett tag!

 

Jag glömde berätta att vi igår fick svar på klumprotssjuke-provet vi skickade, marken var frisk och det är fritt fram för höstraps där i höst. 

Nu är skörden igång, härligt! Det blir nu några intensiva och roliga veckor, hoppas jag kan dela med mig av så mycket som möjligt.