Bara halmen kvar

sen kan vi sätta fart med höstrapsetableringen.

Färdigtröskade

Nu är de 72,2 hektaren Norin som vi ska ha höstraps efter färdigtröskade. Det har gått bra och det har varit bra avverkning på tröskan. Både vad gäller hektar/h och ton/h. Ofta snackar man ju om hur många hektar man har tröskat, men egentligen är det kanske hur mycket volym man har skördat som är intressant. Idag har det i alla fall tröskats 32 hektar  och hur många ton vet jag ju inte exakt, men det verkar som att vi gödslat rätt än så länge. Mer om avkastningen kommer senare. Det är väldigt skönt att vi nu har fått undan vetet där vi nu ska så raps, nu är det bara den där halmen kvar.

 

Halmen

Vi har lagt halmen och kommer att bärga den på alla 72,2 hektaren som är tröskade. Dels så ligger den nu i vägen för rapssådden och sen är den ju bra att få in i logen. Därför kommer nu vårat huvudmål att vara att få bort halmen från fälten och in i logen. Har vi tur med bra torrväder och bra flyt, så borde vi få det avklarat under morgondagen. Har vi otur regnar det flera dagar och vi får i absolut värsta fall antingen bärga sur halm eller strunta i rapssådden. Jag tror på torr halm och rapssådd (på onsdag). Vi tjuvstartade lite med halmen idag och pressade 300 balar nu ikväll. Vad gäller halm-mängden så känns den som ganska så normal, den ligger på ca 3400 kg ts/ha än så länge. Snart vet vi om halmen är en dålig biprodukt eller en kanonbra topprodukt.

Pressning pågår
Det blir några balar i alla fall
Jag hann provlasta släpet nu ikväll. Lite ändringar ska göras sen rackarns..
Började även att fylla på med ny halm i logen.
Allting ser bra ut

För smidighetens skull

Första delen av dagen tillbringade jag i grävmaskinen, med fokus på överfarter. Det är ju mycket logistik i skörden, inte minst det här med att flytta tröskan. Bordet ska tas på och av vid många flyttningar. Vi försöker minimera antalet på och avtagningar av bordet, det tar onödig tid från tröskdagen. Att tröskan är effektiv är väldigt viktigt. Vi kan inte ge oss ut i trafiken med bordet på, därför försöker vi jobba med smarta överfarter. Har man överfarterna på rätt ställen så går flytterna väldigt smidigt. Då gäller det att se till så att dessa överfarter är i sjysst skick så tröskan kan åka över, det gjorde jag med några idag.

Här provåker farsan över med tröskan, rakt över vägen ligger nästa fält.
Passade även på att klippa ner lite buskar i ett dike.
Så här såg det ut innan.
Och efter. Här syns även en trumma som jag byte.
Ibland går det inte att lösa flytten med smidiga överfarter. Då brukar nån hjälpa till att flytta bordet för smidigare på och avkoppling.

Imorgon blir det halm för hela slanten, hoppas vi!