Växtodlingsår 2021 är nu påbörjat!

Idag fick vi fira in ett nytt växtodlingsår. Det var inte planerat, men med mamma natur som högste chef så får man vara anpassningsbar.

Ändrade planer

Ja, det här inlägget skulle egentligen ha handlat om halm, precis som hela dagen skulle ha gjort. Så såg det ut till ca 19:00 ikväll, då bestämde sig gudarna att det var för torrt och skickade lite regn. Det såg faktiskt länge ut som att vi skulle klara oss, men som vanligt precis när man tror att faran är över så händer det. Det var inga mängder regn som kom men tillräckligt för att blöta ner den torra halmen.

Det så länge ut som att regnet skulle gå runt oss.
Men nej, det gjorde det inte.
Även om det kom och förstörde lite, så är det vackert när det har passerat.

Halm i full fart

Den större delen av dagen här på gården har ägnats åt att pressa och lagra halmen efter Norinet. Halmen ligger ju som sagt var i vägen på fälten för rapsetableringen. Jag tycker att vi hade ett bra flyt och ca 54 ha av de 72 ha som ska pressas denna runda är nu pressat. Hur många balar det blivit idag har jag inte exakt koll på (farsan pressade idag) men ca ytterligare 340 stycken (kan ha fel). Vad jag däremot har koll på är att vi har lagrat in 504 balar och tömt 40 ha på halm. Logen är nu full med halm och vi har börjat fylla nästa lager. Det var verkligen ett bra flyt i körningen idag och hade inte regnet kommit borde vi varit färdiginlagrade ca nu (01:00). Som vanligt när det gäller vädret få vi acceptera läget även om vi inte gillar det.

Fullt med balar överallt.
Här lastar jag släpet.
På väg hemåt
och här lastar jag av.
Här staplas halmen
Logen där första halmen lagras.
Nu är där fullt

 

Växtodlingsår 2021

Avbrottet i halmkörningen innebar att vi fick göra om den kortsiktiga planeringen lite grann. Istället för att bärga halm gjorde vi vår första insats för 2021. Vi körde gödning på de 40 ha raps vi bärgat halmen på. Detta gör att vi imorgon bitti kan börja så raps på dessa hektar, det är inte helt fel. Enligt min planering ska jag kunna så alla raps imorgon. Jag kanske måste låna lite av övermorgon också, men jag hoppas kunna bli klar. Torkar bara halmen upp så borde inga hinder finnas.

Nu får RAUCHEN äntligen var med på bild igen.
Självklart nollruta
Fin måne som sällskap. Här syns även samma ek som varit med på bilder ovan.

Insatsen

2021 års första insats blev som förra året, att sprida växtnäring inför rapssådden. Vi sprider halva höstgivan innan sådd och andra halvan när vi tror säkert att rapsen kommer växa och klara sig. Vi får ju sprida 60 kg N/ha på hösten och det är nog nästan alla överens om att man ska göra till höstrapsen. Denna första giva vi körde var 300 kg NPK 10 – 11 – 22 per ha, alltså 30 kg N/ha. Genom att inte köra hela givan nu, så utesluter vi inte höstvetesådd i höst om rapsen skulle få för sig att inte vara med. Denna giva lägger vi direkt på stubben innan sådd med snurran, det myllas sedan ordentligt vid sådden.

 

Imorgon sår vi raps om inget konstigt händer. Nu ska jag gå och sova och drömma om alla sätt en höstraps kan dö på.. Godnatt!

Potentiella anledningar till att rapsen dör? Här ska det sås imorgon. Hoppa gässen inte äter vartefter det växer.