Det hade kunnat gått riktigt illa

7 augusti, 2020

men nu gjorde det inte det som tur var! Tur i oturen kan man säga.

Från början

Ja, vi börjar från början. Medans jag snabb-sov 2,5 timmar på förmiddagen så förberedde sig resten av gänget för tröskning. Resten av Norinet stod på schemat. Odlingsenheten som vi har det på ligger ca 1 mil från gården. Därför behövdes idag två spannmålstransporter för att få flyt i körningen. Stora kärran fick alltså ryck in, mor och Liam skötte dessa ekipage. Tröskstarten blev något uppskjuten pga av ett mindre regn, men någon gång efter lunch kom dem igång. Planeringen var att jag skulle välta och snigelskydda rapsen idag, och hålla mig ifrån tröskningen.

Först så var det här det närmsta tröskningen jag kom.

Vad hände då?

Den lilla kärran blev tillfälligt bänkad pga av spricka i draget. Draget var på väg att gå helt av strax bakom stödbenet. En himla tur att det upptäcktes innan den åkte ut på vägen med fullt lass. Jag vågar inte tänkta på vad som skulle kunna hänt, det här är otäck. En mardröm jag har är att på något sätt tappa en kärra eller ett släp och skada någon, det får inte hända! Nu upptäcktes det ju innan skada skedde, tur i oturen alltså. Mer tur i oturen hade varit om det hänt hemma på gårdsplanen, helst innan säsongen. Typiskt att grejorna går sönder när man använder dem……

Ser ni den konstiga vindel på draget?
Inte rätt
Färsk spricka, i alla fall det mesta.

Snabbt igång

Vi har själva ingen utrustning för att laga detta ute i fält. Då är det tur med grannar som har både utrustning och kompetens. Att grannen dessutom hade tid att komma upp på kvällskvisten och hjälpa till var helt perfekt! Grannen heter Magnus och vi arrenderar även mark av honom. Han plockade ihop utrustning och kom direkt. Jag fick pausa vältningen av (förhoppningsvis) rapsen och hjälpa till jag med. Sprickorna svetsades snabbt ihop och draget förstärktes, efter bara 3 timmar gick den bredvid tröskan igen. Snabbt och bra lagat, hur bra som helst. Tack för insatsen Magnus!

Magnus har alla grejor som behövs för fältlagning.
Det ser ju nästan bekvämt ut på bild
Här jobbas det så hårt att det ryker.

Vältning

Straxt efter lunch så kom jag igång med vältningen av årets rapssådd. Vi vältar av flera anledningar.

För att få mer fint bruk runt fröna och trycka ner frön som eventuellt ligger på ytan. Det borde öka antalet frön som gror.

  • Jämna till, eftersom att vi inte sår i samma riktning som våra körspår, så är det skönt om det är så jämnt som möjligt när man kommer dundrandes med spruta eller gödningsspridare.
  • Få ner stenarna, det är ju förhoppningsvis sista bearbetningen innan tröskning och då passar det bra att få ner eller bort stenarna.
  • Minska snigelproblemet, jag vet inte hur bra det här fungerar, men teoretisk så ska vältning minska snigelförekomsten i fältet.
  • För att trycka till och bevara fukt i ytan.

Finns säkert mer anledningar som jag inte kommer på nu.

936:an och jag jobba ihop igen.
Välten gör ju sitt jobb måste man ju säga
Jag tycker att de flesta fröna ligger bra
Bra jobbat välten!

När jag väl körde gick det bra och det blev bra med. Eftersom det lilla kärr-strulet dök upp, så hann jag tyvärr inte färdigt med allt. Planeringen var att jag skulle ha hunnit med både vältning och snigelskyddet idag, så blev det inte. Vi är ju redan två timmar in på ny dag och vi är ju fortfarande bara inne på uppvärmningen, så får passa på att sova när det går. Jag är ändå lite orolig att sniglarna ska äta upp en del av utsädet, det har vi varit med om förut. Då vart det i och för sig en kanon skörd….

Jag hittade inga sniglar i fältet på min snigel-letar-runda. Var sig på eller i backen, men jag vet att dem är där.
Här är en på väg ut till fältet..
Jag och mångubben börjar bli bra kompisar nu.

Imorgon ska kärran förstärkas ytterligare, vi ska tröska det Norin vi inte hann idag, vi börjar nog att tröska Julius-vetet och rapsen ska vältas och sluxxas. Sov gott!

 

Nu gror rapsen
Nu är rapsen sådd