Skruv lös

även om det för det mesta går bra, så gör det inte alltid det.

Det kan vända fort

Glad över att jag hållit tidsplanen och hittat fler rapsfrön som grott, så parkerade jag mitt ekipage. Så långt var allt bra, då fick jag se något som gjorde mig misstänksam om att något inte stod rätt till.

När det ser ut som på bilden här ovan, så kan man lätt misstänka att något inte står rätt till. Det är transportörer och elevatorer som ska flytta spannmålen, inte en skyffel. Eftersom jag hållit på med betat utsäde så gick jag inte direkt dit, jag gick och bytte om först.

”Lite buggar”

Det visade sig att mor upptäckt lite buggar i datasystemet för spannmålsanläggningen. En av dessa var lättare att märka en de andra. Den resulterade i att en fördelare skickade ut spannmålen rakt ut i luften uppe i elevator kupan. Väldigt typiskt med tanke på att mor nyss hade städat hela anläggningen för att förbereda för rapströskning. Eftersom att vetet läckte ut högst upp i anläggningen så spred det sig ganska bra. Det var faktiskt mycket mer stökigt än innan städningen, typiskt…. Då tyckte jag lite synd om lilla mamma.

vete överallt
Städa städa…

De lösa skruvarna

Men inget ont som inte har något gott med sig. När hon var där uppe och grejade, så märkte hon att det var något som inte stämde på den nya transportören till den nya silon. Det var skruvar som var lösa, en var borta och en endast lös. Som tur var så var det inte de skruvarna som är jobbigast att byta, då hade det varit en rejäl uppförsbacke nu. Skruvarna är bytta och (nästan) allt är frid och fröjd nere på torken, förutom buggarna och lite städning imorgon.

Felet åtgärdat, nu får vi hoppas att dem var de enda lösa skruvarna.

Annars då?

Jo, annars har min dag varit kanonbra. Jag har sått 45 ha raps uppdelat på två kunder och även kört gödning åt en av dem. Till skillnad från hur vi gjorde hemma så hade båda sparat och hackat halmen, med gott resultat. Jag kan inte se att det blev sämre med den sparade halmen, inte än i alla fall. Vet inte om snigel problemet kanske blir lite värre då? Men fukten stannar väl kvar bättre? Jag vågar ju inte lämna några skördegarantier på det jag sått, men nog finns det bra förutsättningar för toppskörd nästa år än så länge.

Nästan som att halmen försvinner.
Här blir det nog bra raps.
Dessa frön ligger verkligen bra, nästan för bra…. Detta är frampetat, det låg lite finjord ovanpå.

 

Imorgon sak jag skydda det jag sådde idag mot sniglar och sen tröskar vi höstraps, om inga fler buggar dyker upp någonstans. 

Imorgon ska även snigelfällorna ut. Inte som direkt snigelskydd, men som snigelinventeringsverktyg. Ska bli kula att se om dem fungerar. Antar att om det syns att dem fungerar så är det egentligen negativt, för då är det mycket snigel. Hur man än vänder o vrider sig så är rumpan bak.