100% tröskning

just nu har vi verkligen kanon-förutsättningar  för att tröska, och det utnyttjar vi så mycket vi kan.

Perfekt förutsättningar

Det fina torrväder vi har just nu och det mogna vetet är verkligen perfekt. Det mesta av vetet vi tröskade idag var under 14% i vattenhalt och en del även under 13%. Det gör att det är väldigt lätt-tröskat och det går fort igenom torken. Även om vetet är lagringsdugligt under 14%, så kommer vi att köra det mesta igenom torken i alla fall. Det finns lite grönskott med och vi vill jämna ut vattenhalten på allting. Vi kommer att spara mycket pengar på lägre torkkostnader, nu när vetet redan är så torrt.

Torrt vete utan att ha varit i torken.

Dagens tröskning

Idag så hade vi lite längre att transportera vetet igen, så vi körde med två transporter. För att få ett bra flyt i körningen, så kör vi i regel endast en tank per vända i kärran. Även om båda kärrorna tar mer så stämmer det bättre med endast en tank. Att däremot ha lite extra utrymme och kunna ta lite mer någon vända är guld värt. Om den ena transporten blir lite sen av någon anledning. Som tex idag när mor skulle dra igång torken så kunde jag som körde den andra kärran ta en tank extra, för att ge henne mer tid utan att stanna tröskan.

 

Jag passar på att samla in mina försöksflaggor, medans jag väntar på att tröskan ska bli full. Detta är ett av mina dubbeltankslass, när jag endast tar enkeltankar finns inte en chans till annat än att köra.
Oftast ser det ut så här när man kommer ut till fältet.
Jag får stressa för att kunna ta bilder.

 

Dagens avverkning

Idag så avverkade vi 45 hektar med tröskan. Det är en ganska så bra yta att avverka på en dag för en 25 fots tröska tycker jag. Från dessa 45 hektar så har vi idag kört hem ca 540 m3 vete, med en snitt rymdvikt på ca 0,82 kg som vi har haft idag, så är det 442,8 ton. Hur mycket man kört hem tycker jag är det intressanta måttet, det är ju flödet genom tröskan som är kapaciteten. Vi säljer ju inte heller antal tröskade hektar utan kg tröskat vete. Om dessa siffror stämmer (vilket dem borde göra ganska så bra), så har vi idag haft en hektar skörd på ca 9,8 ton i snitt. Det verkar alltså vara en väldigt bra skörd på gång, härligt! (OBS detta är endast beräkningar, resultatet vet vi inte förens allt är tröskor, sålt och invägt).

Första fältet vi tröskade. Här på bilden är det ca 430 ax/m2
Julius-vetet är ju otroligt på att kompensera med stora ax med stora kärnor i. (Nu tycker jag att axet ser litet ut på bild, men när jag höll i det var det stort. typiskt….)
Här är från det andra fältet som vi endast började på idag. Här är det ca 680 a/m2. Det här vetet tycker jag är extremt fint.
Många lass har det gått in idag. Jag har kört 25 lass, innehållande olika antal fulla tankar. (en eller två)
Här kollar mor hur mycket utrymme som finns kvar i en utav våtfickorna. Det var inte mycket inte… Skönt att ha gott om våtlagrings utrymme.

 

En timmes stillestånd

Ett tag så det lite mörkt ut för tröskningen idag. Precis när vi kommit igång ordentligt så slutade en drivrem till soll och bottenskruvar som slutat fungera. Först så blev jag orolig över att det skulle bli ett längre stillestånd när jag hörde detta på radion, men det blev det inte. Det var endast skruven som spänn-remskivan sitter fast i som hade gått av, denna kunde lätt bytas ut. Trotts att det var en lätt operation så stod tröskan still en hel timme. Tröskan är en maskin som inte får stå stilla, hoppas den förstår det i fortsättningen nu.

Där är skruv-boven som gick av.
Nu sitter där en ny skruv.
Mycket skruva för litet jobb.

 

Imorgon fortsätter vi i samma spår, hoppas skördenivån håller i sig. Jag vet dock att vi kommer att skörda ett parti som troligtvis är sämre och kommer dra ner snittet. Det är ju trotts allt snittet vi lever på, även om insatserna är platsanpassade. 

Hoppas på en bra morgondag.