Varför just lördagskvällar?

Ja, varför ska det gå sönder på just lördagskvällar? eller ännu värre fredagskvällar? 

Jo, för att det är då det passar som sämst. Det är det enkla svaret, ”Lagen om all jävlighet” tar inte helgledigt, även om reservdelsförsörjningen gör det.  Detta är väl inte helt sant för nu under skördetider så har ju många återförsäljare jour, så de vanligaste felen och grejorna brukar ju gå att fixa till. Även om det brukar kostar lite extra att nyttja jouren så är det ju nästan alltid värt det. En gång för länge sedan, fick vi upp ett nytt tankrör/tömningsrör till tröskan från Tyskland till gården från en lördag till en söndag. Så det mesta går ju faktiskt att lösa. Vi fick trasor på tröskan nu ikväll, men behövde aldrig utnyttja någon jour. Så att det var lördagskväll sinkade oss inte något extra denna gång. Vi hade det som gick sönder hemma på egen hylla, skönt! Innan vi visste säkert att den fanns där, så hann i alla fall jag blir lite orolig och tänkta : varför just lördagskvällar?

Det var knivarnas drivrem som sitter på bordet som gav upp, och nu har farsan åtgärdat felet så imorgon går det för fullt igen.

Redo igen

 

Tre dagar igen

Det kommer nog att bli de där fyra dagarna som jag misstänkte innan vi blir klara med tröskningen för i år. Jag skulle ju lätt kunna skylla detta på att vi hade lite trösk-trasor idag, men det skulle vara en lögn. Anledningen är att vetet vi nu hoppat in i ger lite mer per hektar, det är alltså ett kärt bekymmer med  (minst) en extra dags tröskning.

Kärt bekymmer med mer volym att frakta

Fick inte vara med längre

Idag efter lunch så fick jag inte vara med i trösk-teamet längre. Vi började då tröska på närmare håll och då går endast en transport åt. Jag fick roa mig med annat. Jag hann med lite koll av olika provrutor, som två timmar senare tröskades. Skönt att få tid till att kolla på dem i hyfsad lugn o ro. Sen fick jag åka och plocka ihop lite halm som pressades förra veckan och balarna hade inte plockat ihop sig själva…

PÅ den här bilden finns det många svar. dessa prov rutor visar faktiskt att vi inte gjort helt fel i år. Mer analys kommer senare! OBS det är inte plogdrag man ser på bilden, jag glömde den riktigt bilden, så detta är ett foto på en datorskärm.
Lite färgtema gult på bilden.
Nu är alla balar ihop plockade och staplade i väntan på transport. Även om dem inte plockar ihop sig själva så plockar dem ibland isär sig själva. Hoppas att det inte händer!

 

Så här ser ungefär en tröskmorgon ut innan vi kommer igång med trösken.

Farsan blåser och servar tröskan.
Mor förbereder anläggningen för dagen.

 

Jag servar och underhåller traktorerna och körrorna.

 

När rutorna tvättas vet man att det är nära.

 

 

Innan vi gick hem för dagen så gick jag och mor igenom en elevator, för att se så att det inte mådde dåligt. Förlåt för att du blundar på bilden mamma, men man ska ju sova när man kan har du ju sagt.

Imorgon är jag med i trösk-teamet igen, då ska det tröskas 36 hektar en mil från gårdscentrumet. Det är ett av vår effektivaste fält som ska skördas, så transporterna får ligga i  

Nu måste jag lokalisera var någonstans på min kropp eller min kläder jag har smörjfett. För det luktar smörjfett, det är väldigt irriterande när man vet att det finns där men man hittar det inte. Ibland brukar skägget var boven, men tror inte det denna gång. Det kommer i sådana fall att märkas på kudden när jag vaknar.