Effektiv vilodag

Söndag är ju egentligen en vilodag enligt den kristna tron, men jag har hört att vi matproducenter får jobba ändå. Så vi skördade idag med, till och med på mark där vi har kyrkan som markägare.

Logistik

Den här brukningsenheten ligger ca en mil ifrån själva Abbotnäs, så det krävs lite extra planering i logistiken. Vi gillar att försöka tänka så effektivt som möjligt, det förkortar momentens arbetstid och vi hinner med mer på kort tid. Den svåraste biten i det här med logistiken tycker jag är spannmålshanteringen vid skörd. Det är stora volymer som i vårat fall ska transporteras från åkern till våran anläggning på gården, det är en liten utmaning för att få det att fungera bra. Fungerar inte logistiken på spanmålstransporterna och på anläggningen så sinkas tröskan och därigenom hela skörden. Juste det här med logistiken efter tröskan är något vi jobbat mycket på, ingen kedja är starkare än den svagast länken. Mycket mer om detta kommer senare när det lugnat ner sig.

Vetet flyger inte hem till anläggningen av sig självt.

 

Spannmålstransporterna

Jag tycker att vi är effektiva när vi tröskar och en av nycklarna till det är våra spannmålstransporter. Vi har två stycken Metsjö kärror till detta, som går bakom varsin traktor (är vi nära gården kör vi bara med ett ekipage) Den ena kärran rymmer 17,5 m3 och den andra 27 m3. För att vi ska spara både tid och på dem som kör så har vi utrustat kärrorna med hydrauliska tak (har jag skrivit om här ). Detta är verkligen ett hjälpmedel mot effektivitet. Särskilt som idag när tröskan ibland får stå och vänta på något att tömma i.

Leker man lite med siffror, så kan vi kanske anta att det tar ca 5 minuter att täcka och täcka av lasset på det gamla sättet med presenning (med de hydrauliska taken tar det i stort sett ingen extra tid alls). En dag som idag när vi körde runt 11 lass var så skulle det innebära 11 lass * 5 min * 2 ekipage = 110 minuter som vi hade stoppat tröskan extra. Det är ju nästan två timmar effektivare en dag som idag. Två timmars tröskning extra på en dag det spottar man inte på…. Nästa grej vi gör som också ökar effektiviteten är den flygande tömningen, men det får vi fundera på mer senare.

Det hydrauliska taken är en av våra bättre investerignar!
Bra fart

35 ha

Vi tröskade alltså idag 35 hektar som låg milen ifrån spannmålsanläggnignen. 08:57 åkte tröskan ut på första fältet och 21:13 var bordet avställt på bordvagnen och tröskan var på väg därifrån. Som vanligt har jag inga exakta siffror på skördenivån, men enligt beräkningar så körde vi bort ca 350 ton vete därifrån. Hoppas det stämmer, även om det inte stämmer så var det en effektiv dag och vi blev klara i god tid. Det var inte årets effektivaste skördedag, men den var ändå effektiv med tanke på avståndet tycker jag

08:00
20:00
Färdiga innan mörkret
Trotts att jag tycker vi varit effektiva idag så har han stått stilla 48 minuter. Det här är ifrån tröskans LogMASTER.

Tid till annat

Eftersom att vi blev klara i så god tid så ficka jag tid till lite annat. Jag tog ytterligare en sväng på våra sådda raps fält, kollade allmän status, kollade nollrutan på vältning och ställde ut en ”viltbur”. Viltburen ska skydda en kvadrat raps helt från viltskador, så att vi kan se eventuell skillnad.

Här är viltburen, hoppas inte skillnad kommer synas.
Här är några dov som redan spatserar runt på rapsen… Hoppas dem håller sig undan i fortsättnignen.
Plantor på gång

 

Det är lite ojämn uppkomst., men kommer nog bli bra till slut.

 

Nu återstår endast 60 hektar vete av årets skörd. Det får mor och far fortsätta med lite själva, imorgon ska jag iväg och så mer raps åt kund.